Tradisjon tro siden 2002 skal vi kåre årets idrettsnavn.

Vi har nominert ti kandidater, men du kan stemme på din kandidat. I faktaboksen kan du se hvordan du kan stemme.

Det vi krever er at de som stemmes på er fra Rana, Hemnes, Nesna, Lurøy eller Træna, eller representerer en klubb i disse kommunene.

Stem ved å sende SMS til 2005 med kodeord "rnsporten". Eller send en mail til sporten@ranablad.no.

Her er våre nominerte, i alfabetisk rekkefølge etter fornavn:

Emilie Ågheim Kalkenberg

Skonseng UL. Ble tatt ut til junior-VM i skiskyting i Romania og svarte med både sølv på sprint og bronse på stafett. I NM utklasset hun sine konkurrenter og tok to gull. I norgescup vant hun sammenlagt og hadde pallplasser i de aller fleste løpene - hun ble aldri dårligere enn nummer fire! Etter sesongslutt fikk hun plass på utviklingslandslaget. I høst fikk hun sølv i NM på rulleski.

Fredrik Gjesbakk

Bossmo & Ytteren IL. Var uheldig med sykdom i to kritiske perioder av sesongen, og gikk glipp av viktige IBU-cup renn og ikke minst EM. Men han presterte godt når han var frisk, gikk mange løp i IBU-cup med sjuendeplass som best og kvalifiserte seg til EM. I NM hadde han sjetteplass i fellesstart. Etter sesongslutt fikk han plass på utviklingslandslaget (bak elitelaget). Startet sesongen 2016/17 med å være femte beste norske under åpningsrennet på Sjusjøen.

Jakob Dreyer

Tidligere twintip-kjører som har skiftet idrett, og det med stor suksess. Ble i høst først norgesmester og fulgte noen uker etterpå opp med sølv i nordisk mesterskap i bodybuilding og fitness. Ble så tatt ut til senior-VM i Polen i november, der han kom til semifinalen. Er en mann som forbundet vil satse på framover.

Joar Leifseth Ulsom

Rana trekk- og brukshundklubb. Klarte igjen en topplassering i Iditarod med sjetteplass. Han er den eneste som har vært blant de sju beste i sine fire første deltakelser i verdens hardeste hundeløp. Har de siste årene konkurrert mot flere av de mest profilerte norske hundekjørerne, og lagt dem langt bak seg. Ble også nummer tre i det populære løpet Kuskokwim 300 i oppkjøringen til Iditarod.

Julian Halsøy

Rana karateklubb. 15-åringen fra Rana karateklubb ble klubbens aller første europamester under mesterskapet i Rotterdam i høst. Han tok to gull i mesterskapet, i lagkonkurransen i juniorklassen, samt gull individuelt. Tok også sølv i lagkonkurransen i 15-årsklassen. Vant også Banzai cup i Berlin, tok to gull i et internasjonalt stevne i Tsjekkia og vant i Göteborg open.

Marthe Kråkstad Johansen

Bossmo & Ytteren IL. Ble dronningen under ungdoms-OL på Lillehammer med ett gull og tre sølv! Nåløyet bare for å komme til OL er trangt, da bare to fikk plass, og hun konkurrerte også mot utøverne i klassen over. Tok gull og sølv i NM. Var på pallen i de aller fleste norgescupløpene og ble nummer to sammenlagt, og tok to NM-bronse i langrenn. Tok gull i rulleski-NM, fikk tildelt Gullstipendet fra Olympiatoppen og Brødrene Hansens Ærespris (delt med Thor-André Olsen) i høst.

Robin Pedersen

IL Stålkameratene. Ble tatt ut på rekruttlandslaget i hopp etter en oppløftende vinter, der lagsølv i junior-VM var det store høydepunktet. Han ble nummer 22 individuelt under mesterskapet. Hoppet mye i COC (B-verdenscup) gjennom hele vinteren og fikk flere gode resultater, og vant også et par norgescuprenn der han blant annet slo elitehoppere.

Rana bowlingklubb

Rykket overraskende nok opp til eliteserien i bowling i vår, etter opprykk fra 2. divisjon, og har spesielt på hjemmebane prestert godt i eliteserien i høst. De har gode muligheter for å klare plassen blant eliten. Har også produsert stadig flere spillere som er med på juniorlandslag.

Stefan Åeng

NMK Rana. Vant det nordiske mesterskapet i rally, der han virkelig har satt den svenske eliten på plass. På tolv løp ble det sju førsteplasser og ytterligere to pallplasser. I Norrlandsveckan ble han nummer to, og ble den første som har klart pallplass i Sveriges heftigste rallycrosskonkurranse fire år på rad. Har også knust sine svenske rivaler i bakkeløp.

Yngve Skogstad

Frol IL (tidl. Mo orienteringsklubb). Er skikkelig tilbake etter flere sesonger med skadeproblemer. Etter tredjeplass i NM ble han etter sesongen tatt ut på landslaget. Tredjeplassen i NM omtaler han som sin største individuelle prestasjon – han ble kun slått av verdensmester Olav Lundanes og Magne Dæhli som var ankermann på stafettlaget som vant VM-gull. Mislyktes riktignok med å komme til VM, men kom sterkt tilbake på høsten.

Slik stemmer du:

 • Du kan kun stemme på en kandidat.Det er kun lov å stemme en gang per person.
 • Send sms til 2005 med kodeord «rnsporten».
 • Send epost til sporten@ranablad.no. Sender du epost kan du avgi stemme for alle på samme husstand.
 • Husk å skriv en begrunnelse, og ditt eget navn og adresse.
 • Fristen for å stemme er onsdag 7. desember.

 

 

 

Slik har det gått tidligere:

 • 2002: 1) Karianne Bjellånes, fotball/langrenn, 2) Susann W. Steinbakk, roadracing, 3) Frode Fagermo, fotball. 203 stemmer.
 • 2003: 1) Stefan Åeng, roadracing, 2) Kenneth Braaten, kombinert, 3) Hege E. Nilssen, skiskyting. 446 stemmer.
 • 2004: 1) Kim Arne Sletten, roadracing, 2) Bjørn Kristiansen, hundekjøring, 3) Stefan Åeng, roadracing. 625 stemmer.
 • 2005: 1) Carina Langfjell, fotball, 2) Kim Arne Sletten, roadracing, 3) Espen Hagh, fotball. 1457 stemmer.
 • 2006: 1) Inger Blikra, styrkeløft, 2) Carina Langfjell, fotball, 3) Kim Arne Sletten, roadracing. 636 stemmer.
 • 2007: 1) Linn Christina Aalefjær, håndball, 2) Kim Arne Sletten, roadracing, 3) Fredrik Gjesbakk, skiskyting. 828 stemmer.
 • 2008: 1) Bjørn Kristiansen, hundekjøring, 2) Kim Arne Sletten, roadracing, 3) Vegar Bergli, skiskyting. 830 stemmer.
 • 2009: 1) Kim Arne Sletten, roadracing, 2) Fredrik Gjesbakk, skiskyting, 3) Martin Bjørnbak, fotball og Yngve Skogstad, orientering. 361 stemmer.
 • 2010: 1) Vegar Bergli, skiskyting, 2) Hugo Strand, sykling, 3) Mathilde Rundhaug, orientering. 328 stemmer.
 • 2011: 1) Vilde Gjesbakk, friidrett, 2) Yngve Skogstad, orientering, 3) Rolf Einar Jensen, langrenn. 358 stemmer.
 • 2012: 1) Ingrid Boldermo, scootercross, 2) Joar Leifseth Ulsom, hundekjøring, 3) Simon Ågheim Kalkenberg, skiskyting. 384 stemmer.
 • 2013: 1) Joar Leifseth Ulsom, hundekjøring, 2) Mathilde Rundhaug, orientering, 3) Ulrik Berglann, fotball. 666 stemmer.
 • 2014: 1) Martin Sæterhaug, karate, 2) Joar Leifseth Ulsom, hundekjøring, 3) Stefan Åeng, rallycross. 392 stemmer.
 • 2015: 1) Joar Leifseth Ulsom, hundekjøring, 2) Julian Halsøy karate, 3) Stefan Åeng, rallycross. 432 stemmer.