Førstemann over Saltfjellet

Bård Håkstad er her på vei opp Dunderlandsdalen, og ble førstemann på paraglider over Saltfjellet. Foto: Ole Jonny Rønneberg

Bård Håkstad er her på vei opp Dunderlandsdalen, og ble førstemann på paraglider over Saltfjellet. Foto: Ole Jonny Rønneberg

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Siden Bård Håkstad begynte med paragliding i 1992 har han drømt om å fly over Saltfjellet. Lørdag klarte han det som førstemann noensinne.

DEL

Sammen med Ole Jonny Rønneberg fra Polarsirkelen Hang- og Paraglider Klubb gjorde Bård Håkstad i helgen forsøk på å fly over Saltfjellet. Rønneberg måtte gå ned for landing ved polarsirkelsenteret, men Håkstad kom over.

– Jeg har drømt om å klare dette siden jeg begynte med paragliding i 1992. Da er det særdeles artig å lykkes, sier Håkstad.

Turen startet på Andfjellet ikke langt fra Krokstrand, deretter i sørøstlig retning, over Saltfjellet og med landing på Bleiknesmo, cirka en mil nord for Saltdalssenteret.

Riktig vind

I rett linje var det en strekning på rundt 51 kilometer, mens han totalt fløy 56,1 kilometer på distansen som tok 2 timer og 27 minutter.

Selv var Håkstad også nær å måtte gå ned for landing ved Polarsirkelsenteret, men klarte å finne luftområde som gjorde at han fikk et løft. Dermed kom han inn i en "boble" som han fløy på i nesten tre mil. Da var han i en høyde på mellom 1.800 og 1.900 meter.

Det største problemet for å komme over Saltfjellet, er å komme oppe i riktig høyde for å fly over Saltfjellet. I tillegg må vindretninger og forhold ellers være perfekt for å kunne fly. Mens Rønneberg måtte gå ned for landing, fant Håkstad samtidig den riktige vinden.

– Det er ofte en fordel å være flere. Da er vi flere som kan lete etter den riktige vinden. Det er vanskelig å finne oppdriftssoner, spesielt i ukjent terreng, sier Håkstad.

For drømmen om å fly over Saltfjellet er ikke enkel å oppnå. Håkstad har i flere år studert kart og pugget forhold i området. Alt må klaffe for at man skal lykkes.

Krevende område

Selv om distansen ikke er den lengste han har fløyet, er det et krevende områdene å fly i.

– På Saltfjellet er det ikke så store variasjoner i terrenget. Det er derfor lite fjell som hjelper til å gi oppdrift. Dermed er det rein teknikk det går på, sier han.

Allerede onsdag reiser Håkstad sammen med Ole Jonny Rønneberg og Kjell-Harald Nesengmo fra Polarsirkelen Hang- og Paraglider Klubb til Makedonia for å fly NM. Både Rønneberg og Nesengmo hevder seg godt i norgescupen i år og har muligheter til å vinne. Håkstad har mindre tro på seg selv.

– Jeg synes det er artigst å fly distanse. Jeg er med i norgescupen fordi det er god læring med et veldig bra nivå, sier Håkstad.

Kjell Tangen og Øyvin Nyjordet var også med opp på Andfjellet, men de gikk som planlagt ned for landing i Krokstad.

Artikkeltags