– Kan bli komplett skiskytter

Trener Kjetil Sæter (t.v.), skytetrener Jan Petter Furunes og Vegar Bergli i samtale under innskytingen på treningen i går. Hovedtreneren tror Bergli kan bli en komplett skiskytter. 
Foto: Gøran Opanashchuk

Trener Kjetil Sæter (t.v.), skytetrener Jan Petter Furunes og Vegar Bergli i samtale under innskytingen på treningen i går. Hovedtreneren tror Bergli kan bli en komplett skiskytter. Foto: Gøran Opanashchuk

Artikkelen er over 11 år gammel

Det er sjelden norske skiskyttere skyter feilfritt i en VM-debut. Det klarte Vegar Bergli, og trenerne tror han kan bli en komplett skiskytter.

DEL

Den sterke 7. plassen til Vegar Bergli i VM-debuten lørdag, med feilfri skyting for første gang i sin karriere, har blitt sterkt verdsatt av de norske trenerne.

– Det er veldig bra prestasjon. Det er de beste ungdommene i verden som går her, det sier mye. Vi ser etter plasseringer blant de ti beste, det viser at utøverne har potensial, sier hovedtrener Kjetil Sæter.

– Utrolig bra

Jens Petter Furunes, som er skytetrener, var veldig imponert over skytingen.

– Å få null ved første anledning i et VM er utrolig bra. Det er det ikke mange som klarer, sier Furunes.

Han kunne ikke navngi noen av de andre norske som har klart det tidligere, men fastholder at det ikke er snakk om mange. Men også Sondre Eide fra Hålandsdalen, en lagkamerat med Vegar Bergli, klarte det i helgen.

Sæter sier at i Vegar Bergli sin klasse er det svært mange jevngode løpere, og det var vanskelig å ta ut de fire løperne til VM.

– Vi mangler en klar ener i denne klassen, men det håper vi skal komme. Det har vi i klassen over med Tarjei Bøe (han er syk og ikke med i VM, jour. anm.), sier Sæter.

Og denne løperen kan fort bli Vegar Bergli. Sæter mener han kan bli en komplett løper. Men Sæter understreker at det er vanskelig å vurdere en skiskytter før man har prestert i den eldste juniorklassen.

– Det er når man har passert 20-21 år at man kan se om man kan bli en god seniorløper. Selv om det er artig å prestere i junior-VM, så er vårt mandat å utvikle gode seniorer, sier Sæter.

Den yngste juniorklassen under VM er i første rekke læring.

– Vegar har ingen klar styrke, han er god både i langrenn og skyting. Det er et godt utgangspunkt for å bli en god skiskytter, sier Sæter.

Av de beste norske er Ole Einar Bjørndalen, Halvard Hanevold og Emil Hegle Svendsen eksempler på en komplett skiskytter, mens for eksempel

Lars Berger ikke er stabil nok i skiskyting, men en veldig god langrennsløper.

– Her under VM ser man hvor kravet ligger. Vegar viser at han har potensial, samtidig som en dårlig skyting i jaktstarten viser at man må treffe for å hevde seg i junior-VM, sier Sæter.

Blir hans dårligste

Skytetrener Jens Petter Furunes er imidlertid ikke redd for at Vegar Bergli vil gå på flere skikkelige smeller som under jaktstarten. Han regner med at det blir hans dårligste serie hele sesongen. Det var svært vanskelige vindforhold som spilte sterkt inn på de fleste VM-deltakerne. Men bare en av de 40 beste hadde like svak skyting som Bergli.

Retter usikkerhet

Furunes har observert Vegar Bergli under begge uttakingshelgene rett før og rett etter jul, under trening og konkurranser før og under VM, og han omtaler Bergli som en stabilt god skytter.

På treningen i går gikk Vegar Bergli mest restitusjon i klassisk stil, men la også fokus på skytingen.

– Det er om å få rette opp den usikkerheten som kan ha kommet etter jaktstarten. Vi jobber med at Vegar skal få kontroll på skytingen igjen, sier Furunes mens innskytingen foregår på Chiemgau Arena.

Artikkeltags