Gå til sidens hovedinnhold

Det er lett å sitte på utsiden uten tilhørighet til noen klubber å se at det ikke fungerer og skrive svart på hvitt at det ikke er noe å tape på å legge ned fotballen i to klubber

Artikkelen er over 3 år gammel

KOMMENTAR Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Snart skal det avgjøres om det endelig blir et fotballsamarbeid i Rana. Det er ikke en dag for tidlig. En prosjektgruppe har siden i sommer jobbet med struktur og inn mot næringsliv for å legge fram et forslag som medlemmene i de to klubbene skal stemme over. Her tar man hele pakken eller ingenting.

Det sies at «toget går nå», og det er fordi det neppe kommer flere initiativ om samarbeid med det første.

Tunge næringslivsaktører sier at de vil trekke seg ut hvis det ikke blir samarbeid. Midlene som er samlet inn så langt vil ikke gå til Mo IL og/eller Stålkam om det blir nedstemt. 20 prosent av disse går til barne- og ungdomsfotballen i den nye klubben. Det har en meget kostbar konsekvens å si nei, og kan ikke ignoreres.

Det prosjektgruppa har lagt fram, med medlemmer fra begge klubbene og næringslivet, gir et håp til toppfotballen som man ikke kan si nei til.

Det skrikes etter samarbeid i aldersbestemt fotball, der både Mo IL og Stålkam har store hull da de konkurrerer om de samme barna. Dem er det ikke nok av. Et samarbeid vil gi lag i alle klassene fra seks til 16 år, og kontinuitet i rekrutteringen. Breddesatsingen i den nye klubben er vel så viktig som toppsatsingen.

Det er lett å sitte på utsiden uten tilhørighet til noen klubber å se at det ikke fungerer og skrive svart på hvitt at det ikke er noe å tape på å legge ned fotballen i to klubber. Selvsagt har man stor forståelse for at det er tungt å svelge for folk som har bidratt på beundringsverdig vis i begge klubbene i en årrekke og som har et stort hjerte for (en av) dem, at klubbene med et pennestrøk kan bli borte. Men det er lov å tro at fornuft trumfer følelser når man skal stemme.

Det kommer også noe helt nytt som vil gi en ny giv. Ut fra det man leser og hører, er det et stort ønske i byen om sammenslåing. Det gjelder både i næringslivet, blant publikum, spillere og foreldre til barn og unge. Det er grunn til å tro at langt flere vil støtte opp om det frivillige arbeidet som kreves i fotballag om man er samlet.

I dag er det nesten ingen som går på fotballkamp, det er nesten ikke penger i klubbene. Mo IL har i flere år slitt både med å komme seg på bortekamper og betale dommerregninger. I år har det toppet seg da treneren ikke har fått lønn en eneste måned.

Det er veldig dyrt å spille i 3. divisjon. Det vil Stålkam merke ganske så fort!

En ny klubb vil starte med god økonomi, det legges opp til trening på dagtid, treningsleir, normale reiser til bortekamper, ansatte trenere, utviklingsanvarlig, samt daglig leder. Det som har vært ønsket i lang tid.

Saken er så enkel at de to klubbene som eksisterer i dag ikke har håp om toppfotball. Stemmer man mot sier man at kretsfotball er helt ok. Man fjerner drømmene til de mest ambisiøse spillerne om å oppnå noe i egen by.

Det er så langt samlet inn cirka to millioner kroner i årlige midler i fem år framover, og det før hovedsponsoravtalene er underskrevet. Det sier mye om hva næringslivet ønsker.

Da prosjektgruppa la fram sitt arbeid på et møte i forrige uke, var det mange som uttrykte seg positivt. Mange nye ble overbevist om at det er riktig vei å gå.

Som fotballpatriot og publikummer håper jeg at det blir et klart ja fra begge klubbene. Jeg ser ingen grunn til å stemme mot og ikke gi fotballen i byen en sjanse. Og hver eneste gutt og jente under 16 år som ønsker å spille fotball får også et bedre tilbud.

Samtidig er det viktig å la prosjektet få tid til å modnes og bygges opp. Det er ikke første sesongen som avgjør om det blir vellykket.

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.

 

Kommentarer til denne saken