Gå til sidens hovedinnhold

Der og da skjønte jeg at B&Y IL hadde en ny storløper i sine rekker. For det var litt Bjørn Dæhlie over Fredrik

Artikkelen er over 4 år gammel

Sportsleder Trond Isaken mener Fredrik Gjesbakks verdenscuputtak er en anerkjennelse av lokal satsing.

KOMMENTAR Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fredrik Gjesbakk skal i dag representere Norge og Rana i verdenscupen i skiskyting. For første gange i karrieren skal 24-åringen konkurrere mot verdens beste, og det i en idrett som virkelig synes på idrettskartet.

Det bare måtte komme.

Det er gått noen år siden jeg la merke til den lille og litt spinkle unggutten som spurtet over mål på Skillevollen, for så å bli liggende helt utslitt ut i målområdet.

Der og da skjønte jeg at B&Y IL hadde en ny storløper i sine rekker. For det var litt Bjørn Dæhlie over Fredrik, en utøver som hadde evnen til å ta ut alt. Han viste tidlig at han hadde egenskapene som skulle til - ikke minst det viktige vinnerinstinktet.

Ydmyke Fredrik er et skoleeksempel på hvor viktig det er å trene målbevisst over tid – og så seriøst og mye som egentlig er mulig i en lokal setting.

Han har fått godt betalt for det opp gjennom ungdomsårene. Fra dag en har han ikke bare vært blant de beste lokalt og i Nord-Norge, men også nasjonalt. Det er knapt et mesterskap ranværingen har deltatt i, som ikke har gitt medaljer eller andre sterke plasseringer.

At vi før eller siden får en skiskytter som hevder seg i verdenstoppen, vil ikke være en bombe, heller en naturlig følge av den målrettede satsingen som har vært gjort

 

Før denne sesongen fikk han en velfortjent plass på det norske rekrutteringslandslaget. Men det store gjennombruddet som skiskytter – å komme på et A-landslag eller få konkurrere i verdenscupen, har latt vente på seg.

Han ble altså 24 år før den første, store drømmen går i oppfyllelse. I dag står han på startstreken i Nove Mesto i Tsjekkia sammen med Ole Einar Bjørndalen, Martin Fourcade og sin nye romkamerat på denne turen, Emil Hegle Svendsen.

Kretsleder Vegar Bergli er ikke overrasket over oppturen. Det er det vel ingen som kjenner Fredrik som idrettsutøver og person, som er.

Men det betyr ikke at de som setter seg ved TV-skjermen i ettermiddag kan forvente at B&Y-løperen hevder seg altfor høyt på resultatlistene. Nivået er skyhøyt i internasjonal skiskyting i dag, og derfor er debuten som ren erfaring å regne.

Skulle han hevde seg blant de 20 beste er det mer enn godkjent. Ja, en overraskelse. Det er bare noen uker siden han endte langt nede på listene i IBU-rennene på Beitostølen – for å sette det i perspektiv.

Når junioren Emilie Ågheim Kalkenberg fra Skonseng UL i morgen også debuterer i IBU-cupen, viser det hvor godt det svinger av lokal skiskyttersport for tida.

Det har vært mange gode prestasjoner de siste årene, men det vi ser nå er et slags gjennombrudd for den lokale satsingen som har vært gjort over år, og en anerkjennelse for den jobben som er lagt ned fra utøvere til trenere, til foreldre – ja, til alle som bidrar til at utøverne kan trene og konkurrere under flotte forhold, i hovedsak på Skillevollen og på Emilmyra på Skonseng.

Og det er neppe slutt med Fredrik og Emilie. Bak i rekkene kommer det stadig nye toppløpere i aldersbestemte klasser. At vi før eller siden får en skiskytter som hevder seg i verdenstoppen, vil ikke være en bombe, heller en naturlig følge av den målrettede satsingen som har vært gjort.

Samtidig er dette starten på det som kan bli den mest spennende skiskyttersesongen lokalt noensinne. Når B&Y IL i slutten av mars arrangerer senior-NM og norgescupfinale for juniorene på Skillevollen, har vi endelig løpere som for alvor har meldt seg på i norsk skiskyttersport.

I år er det grunn til å være glad for at vinteren lang.

Trond Isaksen

Sportsleder i Rana Blad.

 

Kommentarer til denne saken