Gå til sidens hovedinnhold

Sånn kommer det til å være så lenge ingen er interessert i at Rana skal få et fotballag med nasjonal klang

Artikkelen er over 3 år gammel

KOMMENTAR Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mo IL var nær ved å ta poeng mot topplaget Kolstad hjemme sist helg. I perioder så vi et lag som er i ferd med å bli kvitt de verste voksesmertene. Mo IL 2017 begynner å ligne på et godt fotballag igjen.

Laget er veldig ungt og både resultater og spill vil trolig komme til å svinge gjennom hele sesongen. Men det som før sesongen så ut som et lag med små sjanser til å overleve i 3. divisjon, har vi begynt å få en viss tro på.

Fotballinteressen er der

Det ser det også ut som publikum tenker. Det var mer folk enn på lenge på Sagbakken lørdag. Fotballinteressen ligger latent i Rana. Det må bare skje noe.

Og da er vi inne på et rart fenomen i Rana. På 2000-tallet lå Mo IL ofte i toppen av 2. divisjon. Folk var blitt så «bortskjemte» at de bare snakket om 1. divisjon. Forsøk på forsøk strandet, med storsatsingen i 2007 og ditto økonomiske problemer, som den siste ultimate nedturen.

Etter det har det vært å starte på «scratch» flere ganger. Med en minimum av økonomi til et 2. og 3. divisjonslag å være, har Mo IL likevel vist at de kan kjempe med de beste. Som i 2013, da «halve» laget ble oppdaget av bedre klubber, og året etter var borte.

Det var tilbake til start igjen.

Spørsmålet jeg stiller meg er hvorfor ikke dette laget ble satset på? Da var jo grunnlaget lagt rent sportslig. To-tre nye spillere, midler inn og Rana hadde hatt et potensielt topplag i 2. divisjon i 2014. Kanskje med reelle sjanser til opprykk ett år eller to etter.

Henter ny fart

Nå er Mo IL igjen nede og henter fart, uten at det ser ut til at så altfor mange bryr seg. Selv med et av tidenes beste lokale konsept – «Go green, go arctic», ser det ut til å ta av. Med støtte fra Mo Industripark skal Rana markedsføres som industribyen som tar miljøet på alvor, en region som vil vokse seg større og virkelig bli lagt merke til i positiv sammenheng.

Utfordringen med et A-lag i fotball, er at det koster millioner å drive skal man spille i en av de tre øverste divisjonene. Og her er Rana akterutseilt for mange, mange år siden

 

Egentlig en smågenial idé som burde overføres til hele idretts-Rana, som et ledd i byutviklingen og markedsføringen av regionen.

Utfordringen med et A-lag i fotball, er at det koster millioner å drive skal man spille i en av de tre øverste divisjonene. Og her er Rana akterutseilt for mange, mange år siden. Der andre lag har fått utviklet seg i tråd med utviklingen, har Rana stått på stedet hvil. Mo IL skal som byens førende lag fortsatt prestere med smuler.

Det er mest en hån mot de unge spillerne med ambisjoner. De er knapt juniorer før de ser ut av Rana for å finne mulighetene. Spørsmålet er snart hvor lenge utarmingen kan fortsette, før nivået nesten er flaut dårlig kommunens størrelse tatt i betrakning.

Men sånn kommer det til å være så lenge ingen er interessert i at Rana skal få et fotballag med nasjonal klang, og der folk lokalt lar seg engasjere.

Da må det må inn penger, enten man vil eller ikke.

Trond Isaksen

Sportsleder i Rana Blad.

 

 

Kommentarer til denne saken