Gå til sidens hovedinnhold

Nedtur etter flere år med opptur

Artikkelen er over 13 år gammel

I fem år har Vetenrennet vært på opptur, med økende deltagelse og tilstrømming av skuelystne i målområdet Paradiset. I år kom nedturen.

Mye gikk mot arrangøren Hemnes IL, som for sjette gangen trommet sammen fjell- og alpinfolket til skifest i Hemnesfjellet. Været, føret og en vårblaut Geitvikvei som plutselig ble stengt for tungtrafikk, rår man ikke med. Det ble også flytting av start for Randoneklassen.

Nei, de viktige suksessfaktorene var så visst ikke på arrangørens side. Ei innlånt bandvogn med henger og god transportkapasitet havarerte også på første turen opp fra Gammelgården. Renngeneral Antoine Chaboud sa at en stund tidlig på formiddagen følte han at alt gikk arrangøren i mot, og akkurat da var det tungt å beholde optimismen.

Ikke fellesstart

Men renn ble det, om enn noe mindre heftig enn det pleier å være. Det ble nemlig ikke fellesstart fra Veten. Til det var sikten på toppen for dårlig. Ganske tett snøvær, noe tåke og vind gjorde at man av sikkerhetsmessige grunner ikke kunne slippe løperne løs nedover Storola.

Som en deltager sa det;

– Vi sto nesten kloss ved TV-masta, men så den ikke, vi bare hørte den.

Det ble derfor intervallstart i de ulike klassene, og de måtte følge skuterløypa helt til målhenget. Her ventet publikum tålmodig i det hustrige været, vel vitende om at de heftige duellene rett før målportalen ikke ville bli dem forunt i år.

Noe dramatikk ble det likevel. Mange falt i den tunge og vanskelige blautsnøen i henget, og ved et par anledninger ble det litt skulder mot skulder duell inn mot mål. Som da renngeneralen sjøl etter heftig kjøring innhenta Benjamin Skonseng helt på målstreken.

– Målfoto, ropte en av tilskuerne.

Men så viste det seg at Skonseng startet havminuttet etter, og dermed slo han Chaboud med om lag 30 sekunder. De kom på henholdsvis femte og åttendeplass i klassen alpint, herrer.

Vant gjorde Morten Grimsø på tiden 4,13. Nesten det dobbelte av rekorden, så arrangørene behøvde ikke dele ut Busterprisen på kr. 10.000,- for ny løyperekord. Til det var verken føret, sikten eller traseen egnet til det.

I alpinklassen for damer var Lena Kralicek suveren med tiden 4,41, mens Lisbeth Johnsen brukte 5,37 i klassen telemark. I klassen snowboard var Marius Beck, Team Spesialsport, raskest på tiden 7,04.

Barnas Vetenrenn kunne ha fellesstart for de største. De starter i området ved Rishågan, og hadde ikke problemer med sikten. Her var Petter Pedersen fra Normal SK raskest på tiden 2,16 mens Hemnes Ils Jakob Drøpping Andersen fikk 2,19.

Ser framover

En lettet renngeneral var glad og lettet for at man fikk gjennomført rennet.

– Det hadde ikke vært artig å avlyse. Nå kan vi bare rette blikket mot neste års arrangement, og prøve å forbedre det som ikke er godt nok, og håpe på sånt vær som vi hadde i påsken. Da kommer nok deltagelsen, som i år var på 98, og publikumsbesøket til å øke igjen, sier Antoine Chaboud.

Vetenrennet og gjengen bak fikk ros og en stor takk fra alpinfolket da Berit Terese Røv grep mikrofonen under premieutdelingen på Jazzmørna senere på kvelden.