Nyter sølvet etter sesongslutt

Gjengen fra Skonseng tester ski. Her ser vi trener Espen Bergli (t.v.), Patrick Mattson og Vegar Bergli. En hviledag i et mesterskap er stort sett rolig. Espen Bergli holder sine over 10 år gamle ski som Patrick Mattson trolig vil benytte i dag. Foto: Gøran Opanashchuk

Gjengen fra Skonseng tester ski. Her ser vi trener Espen Bergli (t.v.), Patrick Mattson og Vegar Bergli. En hviledag i et mesterskap er stort sett rolig. Espen Bergli holder sine over 10 år gamle ski som Patrick Mattson trolig vil benytte i dag. Foto: Gøran Opanashchuk

Artikkelen er over 9 år gammel

Allerede i går satte Vegar Bergli fokus på neste løp. NM-sølvet vil han tidligst nyte skikkelig når sesongen er ferdig.

DEL

I går var det hviledag under NM i Bjerkvik. Hviledagen benyttes stort sett bare til en enkel skitur, gjerne i klassisk stil, skitesting og litt finpussing. Ingen sliter seg ut, det kan bli flere timer på sofaen eller kanskje en bytur.

For Vegar Bergli var torsdag en hektisk dag. Etter at sølvet var sikret, begynte han umiddelbart å tenke på neste løp.

Han må gå seg ned, starte på restitusjonen, komme seg hjem og hvile, for så en kort jobbetur på kvelden.

Smertefritt

Midt mellom dette var det også blomsterseremoni, og det aller viktigste; å få i seg nok mat og drikke.

– Sølvet får jeg kanskje nyte litt i neste uke. Jeg må nullstille meg raskt og først nyte det skikkelig når sesongen er over, sier Bergli.

I dag venter sprinten, som Bergli vant i fjor. Fredagens trening var veldig rolig, og testingen av ski gikk også smertefritt.

– Vi har kontroll på det nå, sier Bergli, som bare testet to par.

Det er viktig. For en utøver er det nødvendig å ha god hjelp. Under NM er det broren Espen Bergli som er med som lagleder. På de andre rundene i norgescupen veksler Espen Bergli med foreldrene til de tre Skonseng-løperne Vegar Bergli, Patrick Mattson og Marius Krutå på å reise.

– Vi har et topp støtteapparat. "Brosjan" er veldig viktig, han har kontroll og struktur, skryter Bergli.

Til slutt fant Vegar Bergli det tryggest å velge de samme skiene som han gikk på torsdag. Da gjengen testet ski onsdag, var det mildere. Dermed måtte de skifte ski på morgenen før normalløpet.

– Da kan det ofte bli litt gamling, sier Espen Bergli.

Enda kaldere

Men skiene holdt i massevis til sølv. Vegar Bergli hadde et varmt par, og et kaldt par, som han valgte mellom. Da temperaturen sank, måtte han over på kaldparet.

– Til sprinten er det meldt enda kaldere, og da er valget ganske enkelt, sier de to brødrene.

For klubbkameraten Patrick Mattson var det noe verre. Etter å ha testet alle sine fire ski i går, testet han et par gamle ski til Espen Bergli fra slutten av 1990-tallet mest "på skøy". Det endte med at de skled best. Man ble enig om å gå på et par ski som er minst ti år gamle, men Mattson, litt frustrert, var ikke helt sikker etter testen i går.

Torsdag kveld ble det lagt glider på skiene. I går ble de testet, og fram til løpet i dag skal de smøres ferdig. I Skonseng og Bossmo & Ytteren er det stort sett foreldre som stiller opp. I Sirdal for eksempel, som har rundt 50 deltakere, står fem personer omtrent hele døgnet i smørebua i alle nasjonale løp på juniornivå og legger til rette for sine utøvere. En av dem, Lars Helge Birkeland, var den eneste som var bedre enn Vegar Bergli torsdag.

– For oss utøvere er det helt avgjørende å ikke tenke så mye på skiene. Vi må fokusere på trening og skaffe oss nok hvile, sier Vegar Bergli.

Brukt to par

Skiene står klar når rennet begynner. Bergli har mange par ski, men har bare brukt to av dem i inneværende sesong. De har testet mye ski hele vinteren, og funnet hvem som er de beste.

– Jeg har fått gode ski fra Madshus. På en sprint kan det være 10-20 sekunder å tjene på gode ski, og det kan være viktige sekunder. Det er ofte veldig jevnt, sier Bergli. Utad er han rolig som vanlig. Han er vant til gemet og glad for å ha kontroll. Sliter man med å finne riktige ski eller plages på andre områder, kan fokus fort bli feil. For mange utøvere er det om å holde nervene i sjakk.

Bossmo & Ytterens løpere dro til Narvik for å koble av etter treningen i går formiddag.

– På en hviledag handler det stort sett om å få koblet av. Blant våre løpere er det en god del flere nerver når det nå er snakk om NM, sier Terje Håkonsen, trener i B&Y.

Artikkeltags