Gå til sidens hovedinnhold

Roadracing som miljøfyrtårn

Artikkelen er over 6 år gammel

– Mange sier «Look to Norway».

Presidenten i Norges Motorsportforbund (NMF), Roy Øwre, er denne uka på ACR der det arrangeres Raceweek med NM og norgescup i moderne roadracing og nordisk mesterskap i klassisk roadracing.

Ytterligere fokus

En av Øwres viktigste oppgaver er et ytterligere fokus på miljøvern. Han er selv miljøkontrollør under Raceweek, og han har som mål å utdanne flere.

– Det er viktig å få utøverne til å forstå at de må ta vare på miljøet, sier Øwre.

Selv om mange kanskje tror at roadracing og annen motorsport er en miljøversting blant idretter, er Øwre krystallklar på at det som skjer på motorsportbanene er viktig miljøarbeid.

Støyproblemer

– Det er spesifikke regler på drivstoff her. Når man hører om biler som har lavere forbruk og slike ting, så er det et resultat av den testingen og utviklingen som foregår i motorsporten, sier Øwre.

Han representerer selv Solør Motorsportklubb som han sier er det eneste miljøsertifiserte idrettslaget i Norge. Vålerbanen er også miljøsertifisert.

Det største problemer for motorsporten er støy. Det blir stadig strengere krav, det merker de norske utøverne særlig når de konkurrere i Sverige.

Ellers så er det innarbeidet med miljømatter. Disse ligger på gulvet når det fylles drivstoff, er lekkasjer eller det skal skrues motorer. Da samler man opp alt avfall.

Flere kontrollører

Målet til NMF er å få utvilket flere miljøkontrollører i klubbene. Det er ikke en krevende oppgave, han regner med det vil ta en dag å kurse interesserte. Han understreker at motorsport også inkluderer blant annet scootercross, båtsport og radiostyrte biler.

– Ute i verden er det mange som sier «Look to Norway» når det er snakk om miljø, og det kan vi være stolt av, sier Øwre.

Han skulle egentlig vært på motorsportkongress i Polen i helga, men valgte heller å komme til ACR. Der sitter han også i juryen.

– Det er fint å være her på grasrota, sier Øwre.

Les reportasje om Raceweek-arrangementet i lørdagens papir/eavisutgave av Rana Blad.

Kommentarer til denne saken