Martin Alfheim lar seg inspirere av framgangen til de litt eldre, lokale løperne.

Fredag og lørdag går 18-åringen fra B&Y IL for en VM-plass under junior-NM på Simostranda. Han legger ikke skjul på at framgangen til Emilie Å. Kalkenberg og Fredrik Gjesbakk, sist i EM, er en stor motivasjon i satsingen.

– Jeg synes det er inspirerende å se at Rana har så mange gode løpere for tiden. Ekstremt gøy å se at Emilie og Fredrik holder seg i toppen over lengre tid. Det de leverer er skikkelig solid og bare viser at de er kommet på et høyt nivå for å bli, sier Martin.

Og det er dit han vil selv.

– Jeg håper virkelig jeg får oppleve det samme som dem. Det er målet. Og så lenge jeg har det så artig med denne idretten, ser jeg at det fullt mulig selv å stå der en dag, sier båsmoværingen som går på toppidrettsgymnas på Lillehammer.

NM-oppkjøringa karakteriserer han som helt grei. Han fikk en liten sykdomsperiode som satte han ut i 4-5 dager, men ikke verre enn at føler seg klar og gleder seg til startskuddet går.

– Målet er å få til skytingen og gjøre det jeg gjør på trening, så får plasseringene komme deretter. Men jeg har et håp om å kjempe i toppen, sier Martin Alfheim.

Også B&Y ILs Marthe Kråkstad Johansen går for en VM-plass. Hun mener selv hun må på pallen i begge rennene skal hun komme gjennom nåløyet.

NM åpner med fellesstart fredag. Lørdag er det sprint, før det hele avsluttes med stafetter søndag.