Marthe Kråkstad Johansen har kniven på strupen i junior-NM på Simostranda denne langhelga.

B&Y-løperen trenger et palløp eller to for å komme blant de fire jenteløperne som får delta i klasse Youth i junior-VM i Otepää i Estland i slutten av måneden.

Og snakk om å ta vare på sjansen!

Vant i suveren stil

Fredag vant hun sine klasse, Kvinner 19, og det på en imponerende måte. Hun skjøt som eneste deltaker i klassen fullt hus på alle fire skytingene på fellesstarten.

Marthe klokket inn på tiden 25.45 og var med det hele 43 sekunder foran sølvvinner Marit Øygard, Skrautvål, som fikk en bom på første stående.

Bronsevinner Tove Eid Løvås, Trondhjems Skiskyttere, var 48 sekunder bak og hadde en bom på andre liggende.

På fellesstarten gås det en strafterunde pr bom. I årets NM regner man det tar 15-20 sekunder.

- Det er andre gang hun skyter fullt hus på en fellesstart. Første gang det skjedde var under junior-NM i Trondheim for to år siden, sier faren Jan Erik Johansen, som er med sørover.

Han føler seg sikker på at løpet fredag var så bra at det ville holdt til en pallplass også i VM.

Forskjellen på Marthe og konkurrentene var først og fremst skytingen.

- Hun er blitt rå i dueller på stående. Hun har hatt tilsvarende press både i VM og ungdoms-OL, og behersker det bedre enn de andre. Hun lar seg ikke rive med, sier Johansen.

Han sier dattera har levd i ei egen boble siden norgescuprennet på Lygna tidlig i januar - det første av vinterens uttakingsrenn  til VM. Da endte hun på for hennes del en skuffende 9. plass som best.

Har vært irritert

- Hun har vært veldig irritert på seg selv. Hun følte ikke hun fikk ut potensialet og at VM-plassen kunne ryke. Det presset hun hadde på seg i dag er vanskelig å forstå, sier han.

Det hører med til historien at det var landslagstrener Roger Grubben som bisto med innskytingen før rennet. Han var en av de første til å omfavne og gratulere henne etter løpet.

Junior-NM fortsetter i morgen med sprint. Etter det vil VM-uttaket foreligge.

Skonseng ULs Emilie Å. Kalkenberg er allerede klar for junior-VM. Hun går i den eldste juniorklassen.

I klasse Kvinner 18 gikk Benedicte Stien Schreiner, Skonseng UL, inn til en ok 15. plass. Det var først og fremst skytingen som ødela for ei langt bedre plassering. Hun hadde serien 2-1-3-2.