Nå kan endelig muslimske Jowan drive med styrkeløft. Reglene for påkledning endres

NYE REGLER: Nye regler gjør at en muslimsk løfter som som Jowan Salay får løfte med full klesdrakt. Dermed kunne hun debutere i konkurransesammenheng i Rana kraftsportklubbs regionmesterskap på Gruben lørdag. Foto: Trond Isaksen

NYE REGLER: Nye regler gjør at en muslimsk løfter som som Jowan Salay får løfte med full klesdrakt. Dermed kunne hun debutere i konkurransesammenheng i Rana kraftsportklubbs regionmesterskap på Gruben lørdag. Foto: Trond Isaksen

DEL

Her løfter Jowan Salay i Rana kraftsportklubbs regionmesterskap i styrkeløft. Hun er første kvinnelige muslimske løfter som får mulighet til å være med fordi reglene for bekledning er endret.

Det kan hun takke et styrkeløftforbund som tar grep i regelboka.

- Reglene i dag sier at det skal være kortermede skjorter og en tettsittende drakt som ikke går helt ned til knærne. Man skal heller ikke bære hodeplagg. I muslimsk tro skal man ikke vise naken hud og dermed har det i praksis vært uaktuelt for denne gruppen å delta i styrkeløftkonkurranser i inn- og utland, i alle fall på kvinnesiden. Men nå er reglene i ferd med å endres, opplyser Rana KKs Inger Blikra, president i Norges Styrkeløftforbund.

Fikk løfte i VM

Internasjonalt lempet man på reglene i siste VM. Dermed kunne muslimske løftere delta for fullt. Men reglene er ennå ikke omgjort på offisiell basis, heller ikke i Norge.

- Jeg tenkte, når de får det til i VM, så må vi også det. Dermed tok jeg det opp på dommersamlingen i høst. Nå gjør vi som i VM, vi lemper på reglene og lar løftere stille med full påkledning. Det er jo bare tull at de ikke kan delta, man misbruker jo også muligheten til å rekruttere fra nye miljøer, sier Blikra.

Her setter Johannes Kristensen ny norsk rekord i knebøy for junior.

Her setter Johannes Kristensen ny norsk rekord i knebøy for junior.

Salay hadde i utgangspunktet ikke tenkt å melde seg på stevnet, nettopp fordi reglene brøt med troen. Men da hun og Bodø Atletklubb fikk nyss i at Rana KK ville lempe på reglene, meldte hun seg på sin første konkurranse.

- Veldig hyggelig at hun starter som konkurranseløfter hos oss, da, sier en fornøyd Blikra.

Nå blir regelendringen en sak på styrkeløft-tinget senere denne måneden. Blir det flertall der kan alle norske klubber snart forholde seg til reglene på en ny måte.

- Jeg regner også med at IPF, Det internasjonale styrkeløftforbundet, vedtar nye regler etter hvert, ikke minst når de tillot ny bekledning i VM. Vi kommer til å følge det opp også på det nivået, sier Inger Blikra.

To norske rekorder

Regionmesterskapet på i lokalene til Rana KK på Gruben samlet vel 30 løftere. Tradisjonen tro var det flere som forsøkte seg på norske rekorder, også lokale løftere.

Johannes Kristensen, Bodø Atletklubb, satte ny norsk rekord i knebøy for junior, minus 83 kg, med 248 kg. Johannes tok rekorden sitt i andre løft og prøvde senere på 252,5 kg, men det ble litt for tungt denne gangen.

Han tok forøvrig norgesrekorden fra Chido Nnoli som ble juniorverdensmester sammenlagt i juni. Det sier litt om nivået på mange av løfterne på Gruben lørdag.

Siri Anita Slettmyr, Hundholmen Ateltklubb, klarte det samme i markløft, i åpen klasse minus 84 kg, med 208 kg. Siri tok rekorden fra medaljegrossist Heidi Hille Arnesen.Artikkeltags