Trenger lokale helårsanlegg

Sportssjef Clas Brede Bråthen (foran), Tore Øvregård (t.v.), utviklingskoordinator i NSF, Geir Alte, Bergit Svenning, Geir Arne Østensen og Trond Jøran Pedersen er enige om en ting - Rana trenger bedre forhold for hopp- og kombinert. Foto: Trond Isaksen

Sportssjef Clas Brede Bråthen (foran), Tore Øvregård (t.v.), utviklingskoordinator i NSF, Geir Alte, Bergit Svenning, Geir Arne Østensen og Trond Jøran Pedersen er enige om en ting - Rana trenger bedre forhold for hopp- og kombinert. Foto: Trond Isaksen

Artikkelen er over 10 år gammel

Går det som denne gjengen håper, vil det bli anlagt plast i store deler av Munklia hoppsenter.

DEL

Planene om plast i den største bakken i Munklia hoppsenter har stått på ønskelista i snart 20 år. Nå kan det virkelig ble fart i planene.

Men denne gangen dreier det seg ikke bare om hovedbakken, men også de andre, mindre rekrutteringsbakkene.

I går var sportssjef Clas Brede Bråthen og utviklingskoordinator i NSF, Tore Øvregård, på Rana-besøk med én hovedsak for øyet - få fart i hopp- og kombinertrekrutteringen i Rana.

Og Bråthen er helt klar på hva som må til.

– Må tas på alvor

– Rana trenger anlegg som er mindre vær- og sesongavhengig. Vintrene er blitt kortere og mer uforutsigbare også her nord, og det tåler ikke hopp- og kombinertsporten. Derfor bør det satses på plastbakker som passer utøvere i alle aldre, sier Bråthen, som var vært på runde med samme budskap både i Alta og Tromsø. Også andre steder i landsdelen forsøker man nå å gi hopp og kombinert bedre vekstvilkår.

– Grunnlaget handler om ildsjeler og det tar vi i forbundet på alvor. Rana har mange gode ildsjeler, for ikke å glemme trenerkrefter, og de fortjener å bli tatt på alvor. Da må det lages anlegg som er håndterbare og som ikke krever for stor innsats for å holde i hevd, framholder sportssjefen.

Rundt møtebordet i kommunens driftssentral på Mjølan satt representanter fra kommunen, skolen på Mjølan samt en del av ildsjelene som har holdt hopp- og kombinertsporten oppegående de siste 20 årene.

De ser alle ut til å være enige om at det må tas et løft, ikke minst når forbundet nå tar på seg jobben som drahjelp. I neste omgang kan det også dryppe ekstra midler på prosjektet som gjør at ting kan skje relativt raskt.

Problemet i dag er stort. Og det behøves et nytt løft skal ikke de mest toneangivende greinene i Rana både nasjonalt og internasjonalt i snart en halv mannsalder, forsvinne fra kartet.

– Det er ikke rekruttene som mangler, det er anleggene. Det ser vi der det er blitt satset på plastanlegg for de yngste de siste årene. Ungene står i kø for å være med.

Det samme vil helt sikkert skje i Rana, sier Clas Brede Bråthen til Rana Blad.

I Munklia er det snakk om å bruke bakkene slik de ligger i dag, men at de naturlig nok må moderniseres og gjøres klar for plast.

– I utgangspunktet hadde det vært fint om alle de seks bakkene fikk plast, selv om det kan bli en mellomløsning. På sikt ser vi også for oss at Fageråsen moderniseres og plastlegges. Men det viktigste nå er å få på plass grunnmuren, sier Bråthen.

Plast neste år?

Prosjektet er inne i en tidlig fase, men det er likevel klart at målet er få plast i deler av Munklia-anlegget allerede neste sommer.

– Jeg er opptatt av at idretts-Rana tar denne muligheten og ikke lar sjansen gå fra seg. Munklia vil bli et drømmeanlegg, ikke minst fordi det kombinert med Skillevollen idrettspark og Skillevollen alpinsenter blir en unik enhet, sier Bråthen, som nå kommer til å følge opp møtet i Rana i skiforbundet.

– Vi kommer til også til å be Kulturdepartementet om støtte. Samtidig er det viktig med lokalt eierskap, avslutter Clas Brede Bråthen, som legger til at de ikke er ute etter å få penger fra kommunen, men trenger heller hjelp til planlegging og rådgivning.

Det kommer de til å få.

– Det er mitt inntrykk. Og det må til. Vi er en liten idrett som holder på å dø ut. Uten anlegg er vi sjanseløse, sier Trond Jøran Pedersen.

Artikkeltags