– Vi kan overraske

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

AMSTERDAM: Tore Hagh stortrives som assistenttrener i Molde, og tror laget kan overraske Fotball-Norge dersom de får en god start.

DEL

Etter å ha trent lokale lag - i første rekke Mo IL - siden 70-tallet, samt vært trener for aldersbestemte landslag, får Tore Hagh i år endelig sin trenerdebut på høyeste nivå. I morgen serieåpner hans nye klubb hjemme mot Tromsø IL.

– Det skal bli godt å komme i gang, fastslår Hagh.

Laget har den siste uken oppholdt seg i Nederland for å være best mulig forberedt til sesongstarten, men flystreiken skaper problemer også for Molde FK. De skulle egentlig komme hjem i går, men ble stående fast i Amsterdam. Laget kommer seg ikke hjem før i dag.

– Ikke en ideell oppladning, sier Hagh.

Og forsinkelsen er ikke det eneste de har å stri med.

– Siden jeg kom har laget hatt en fin framgang fra kamp til kamp. Men nå er det to-tre usikkerhetsmomenter. Vi har en god del skader, og under uken i Nederland har flere pådratt seg influensa. Vi har også fått tre nye spillere ganske nylig. Det er ikke optimalt. Det så betydelig bedre ut forrige helg. Men det er slikt man må forholde seg til i fotball, sier Tore Hagh.

– Har ferdigheter

Hagh har selv spilt for Molde FK - med stor suksess. I 1973 var han med å spille laget opp i øverste divisjon, og året etter var han med å ta sølv i serien før han gikk videre til Rosenborg. Like stor suksess kan han neppe ventes å ha i sin første sesong som trener i klubben. Molde har kjempet i bunnen av tabellen de siste årene, og i fjor måtte de ut i kvalifiseringskamper mot Moss for å berge plassen.

– Den uttalte målsettingen er å holde oss borte fra kampen helt nederst i tabellen. Vi skal starte en prosess med klatring. Men det er små marginer i fotball, i fjor ble jo laget også norgesmester. Det er ferdigheter i dette laget. Det er bare om å gjøre å stabilisere seg på et høyt nivå, sier Hagh.

– Med alle på plass, tror jeg laget bare blir sterkere og sterkere utover i sesongen. Får vi en god start med de småproblemene vi har, kan vi overraske. Det er gode ferdigheter i laget. Det blir spennende å komme i gang.

I fjor holdt Tore Hagh seg helt borte fra fotballen for første gang siden han var 15 år. I år for han for første gang jobbe med fotball på heltid. Riktignok hadde han permisjon fra jobben i Moheia Fritidspark også i 2002 for å være trener for Mo IL og det norske U19-landslaget, men da jobbet han også innenfor marked i Mo IL.

– Det er artig å jobbe med dette på heltid. Vi har et stort støtteapparat, med blant annet egen fysisk trener, keepertrener, fysioterapeut og et godt medisinsk apparat. Det er en fin arbeidssituasjon, forteller han.

Hagh har nå vært i klubben en drøy måned. Starten ble hektisk. To dager etter at han kom til klubben, måtte han lede laget i kamp. En influensasyk Arild Stavrum måtte holde seg hjemme da laget dro til La Manga, og dermed var Tore Hagh sjef i kampen mot Dallas. En kamp Molde vant 2-1.

– Det var en brå start. Men vi vant, så starten var også god. Det var egentlig veldig greit å bare bli kastet inn i det, sier Hagh.

Tror på Rosenborg

I treningskampene har Molde vekslet mellom å spille 4-3-3 og 4-4-2, og det kan de komme til å fortsette med.

– Det kan bli variasjoner fra kamp til kamp, alt etter motstander, om det er hjemme- eller bortekamp og slike ting. Det er en styrke å kunne variere, mener Hagh.

– Hvem tror du vinner serien?

– Ut fra treningskampene synes Rosenborg å være på rett vei. Lillestrøm har prestert veldig godt i Royal League. Vålerenga som fjorårets seriemester vil nok også være med. Disse lagene har en bred stall, og det kan bli avgjørende, tror Hagh.

Når det gjelder hvem som går ned, mener han de nyopprykkede lagene Stabæk og Sandefjord skal få slite.

– Det man har sett tidligere er at nyopprykkede lag ofte får problemer. De som har vært tippet ned er Sandefjord, Stabæk og Ham-Kam. Molde har vel også vært nevnt blant dem. Det er så jevnt i denne divisjonen at små marginer vil avgjøre. Mange av kampene avgjøres med ett mål. Har man evnen til å vinne de kampene, havner man i toppen. Taper man, havner man fort i bunnen, sier Hagh.

Artikkeltags