Gjenreiser landemerke: – Det kan til og med føre til at vi på sikt får et fotballag nærheten av toppdivisjonen

Garderobene og servicebygget som står igjen etter kollapsen skal bygges inn i hallen.

Garderobene og servicebygget som står igjen etter kollapsen skal bygges inn i hallen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Dagens lederEn kan si mye om Stålhallen, men bråvakker var den definitivt ikke. Det den definitivt var, var et landemerke. På rekordtid ble den ikke bare et landemerke, men også et samlingssted av stor betydning. Da hallen ble ferdigstilt i 2010 løste den langt på vei problemene med for lite hallkapasitet i byen, og da den kollapset i romjula 2016 ble ikke bare A-lagene stående uten skikkelige treningsmuligheter. Gjennom innendørssesongen ble tusenvis av fotballspillere frarøvet treningsmulighetene sine og en rekke store idrettsarrangement ble rammet.

Etter kommunestyrets vedtak tidligere denne uka om å inngå en partnerskapsavtale med Stålkameratene gjennom selskapene Arena Bygg og Arena Drift, kan imidlertid både små og store spillere nå juble over muligheten til igjen å snøre på seg fotballskoene, trene og spille kamper i Stålhallen. Denne muligheten får de ikke kun på grunn av at Rana kommune sier ja til å bidra. Dette hadde ikke latt seg gjøre uten at Helgeland Sparebank, som har sittet med nøkkelen, nå har låst opp halldøra. Banken, som finansierte hallen gjennom et lån på 42 millioner kroner til Stålkameratene, har allerede tatt et betydelig tap etter hall-kollapsen. Nå tar HSB et tap som er større enn det de hadde lagt opp til.

Både HSB og Rana kommune fortjener honnør for å ha funnet ei løsning for Stålhallen

I formannskapet i forrige uka ble det satt som forutsetning av all gjelda, også de 15 millionene som gjensto, skulle slettes før det ble aktuelt å bidra gjennom en ny partnerskapsavtale. HSB ønsket på sin side ikke å strekke seg lenger, men nå har banken slettet ytterligere fem millioner kroner. Og med den reduksjonen har kommunestyret lempet på kravet om fullstendig gjeldssletting. I dagene mellom de politiske møtene har noen brukt tida si godt og kommet fram til et fornuftig kompromiss. Det kan selvsagt anføres at det ikke er Rana kommune sitt ansvar eller problem at banken finansierte et bygg som ikke var fullverdiforsikret. Det er imidlertid Rana kommune sitt ansvar å sørge for å bidra til å legge forholdene til rette for fysisk fostring og trivsel for innbyggerne.

HSB har en lang og stolt tradisjon når det gjelder å ta et samfunnsansvar gjennom bidrag både til kultur og idrett. Bidraget til å gjenreise Stålhallen er betydelig, og helt nødvendig for å få reist hallen igjen. Det skal banken ha honnør for. Honnør skal også Rana kommune ha. I denne saken har begge, som er viktige brikker for å få bygd en ny hall, strukket seg for å finne ei løsning som gjør at bygginga av hallen etter planen tar til allerede til sommeren. Det gleder alle fotballglade. En nyreist Stålhall vil være med på å sikre at tusenvis av ranværinger er i aktivitet hver uke, og det kan til og med føre til at vi på sikt får et fotballag nærheten av toppdivisjonen. Nå får vi et nytt, og finere, landemerke på plass. Vi forutsetter at det er med ei fullverdiforsikring.

Både HSB og Rana kommune fortjener honnør for å ha funnet ei løsning for Stålhallen

Artikkeltags