Lever godt med nytt hjerte

SØSTER OG KJÆREST: Nyopererte Vegard Skotnes får besøk på sykesenga av storesøster Helene Skotnes og kjæresten Thea Martine Kristensen.

SØSTER OG KJÆREST: Nyopererte Vegard Skotnes får besøk på sykesenga av storesøster Helene Skotnes og kjæresten Thea Martine Kristensen.

Artikkelen er over 4 år gammel

Vegard Skotnes (17) har fått livet i gave etter en vellykket hjertetransplantasjon.

DEL

Det gamle hjertet til Vegard Skotnes var helt utslitt. Han kom inn til behandling ved Rikshospitalet og i køen for hjertetransplantasjon som en pasient med høyeste prioritet.         

- Han var kritisk syk og vi var oppriktig bekymret for han. Så kom det et hjerte som sendt fra ett eller annet sted og reddet livet hans, sier hjertelege Bjørn Bendz ved hjertemedisinsk overvåking på Rikshospitalet.   

Pappa Wiggo Skotnes forteller at sønnen de siste dagene før operasjonen fant sted var tydelig sliten og at han ikke sa så mye.         

- Derfor var det bra at Vegard fikk hjertet, da han fikk det, sier han.        

Perfekt operasjon        

Bendz forteller at selve operasjonen tok et sted mellom fire til seks timer og den gikk helt perfekt.

- I Vegards tilfelle fant vi et hjerte som vi trodde ville passe veldig bra. Tiden etter operasjonen viser at vi hadde rett. Han kommer seg veldig fint. Det er en belønning for oss som jobber med dette å se at det går så bra, sier Bendz.        

For å forklare hvor syk Vegard var forteller hjertelegen at pumpekapasiteten til det gamle hjerte nesten ikke fungerte.         

- Effekten for å få blodet rundt i kroppen var nesten nede i en tredjedels i forhold til et normalt hjerte. Han var tydelig preget av dårlig sirkulering på blodet rundt i kroppen. Uten et nytt hjerte ville han ikke ha overlevd. Det nye hjerte kom i grevens tid, sier hjertelegen.        

Kommer seg veldig fort        

Allerede noen timer etter operasjonen snakket han med de pårørende fra sykesenga. Dagen etter kunne han sette seg mer opp og det gikk ikke lenge før det var tid for å gå turer i gangene med fysioterapeut.   

Hjertelege Bendz forteller at Vegard bare lå noen få dager ved den hjertekirurgiske avdelingen etter operasjonen. Så ble han flyttet til avdelingen for hjertemedisinsk overvåking og deretter til hjertemedisinsk sengepost.         

- Nå ligger alt til rette for at han blir overført til sykehushotellet. Det skjer nok i dag, sier Bendz.        

Det innebærer at Vegard skal bo der sammen med sine pårørende. Hver dag skal han inn på sykehuset for kontroll og oppfølging.         

- Han får lov til å bevege seg utendørs og gå små turer. Det handler om å ta ting steg for steg, for å komme tilbake til et helt vanlig liv, sier Bendz.     

Seks uker til hjemreise  

Hjertelegen antyder at det fort kan ta mellom fire til seks uker før han kan reise hjem.         

- Vi har merket at Vegard ble veldig mye bedre etter operasjonen. Matlysten er på topp. Det handler om å spise på seg vekt igjen, siden det forsvant en del kilo før operasjonen. Nå går det i to middager daglig og gjerne med feite, gode sauser. Mat fra McDonalds er også en favoritt, sier Trude Øvermo Skotnes, som kaller sønnen en tøffing.        

Hun medgir det er spesielt å sitte ved siden av sykesenga under hjertetransplantasjon nummer to.         

- Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Vegard Skotnes.        

Han har nå satt seg en delmål framover. Det første er å komme seg ut på tur, så er det å komme seg til Åråsen og se en Lillestrøm-kamp. Det neste er å komme seg hjem og tilbake på laget sammen med vennene i Stålkameratene.        

Svært takknemlige        

Etter operasjonen har Vegard fått møtt alle sine nærmeste i form av søsken samt kjæresten Thea Martine.         

- Vi så at han satte pris på å ha alle sammen samlet rundt seg etter operasjonen, sier Wiggo Skotnes.        

For familien og de nærmeste har tiden med Vegards sykdomsleie vært hard. Selv om man har hatt trua på at det skulle gå bra, har usikkerhetsmomentet ligget bak i hodet. Dette har tidvis gått ut over nattesøvnen.         

- Vår familie har nå for andre gang vunnet i livets lotto. Først fikk jeg nytt hjerte, så var det Vegard sin tur, sier Wiggo Skotnes.        

De er umåtelig takknemlige for at det finnes folk der ute som sier ja til at organene til deres døende kjære kan føres videre til andre, slik at de kan forlenge livet til noen ukjente.         

- To ganger har noen gitt et hjerte til vår familie, sier Wiggo Skotnes.        

Han forteller at de ikke vet hvem som er donor eller hvor hjertet kom fra.

- For oss er det helt irrelevant. Vi vet at Vegard fikk et ungt og friskt hjerte. Det er nok. Nå er vi bare glade for at det har gått så bra som det har gjort, sier Trude og Wiggo Skotnes.        

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

Artikkeltags