Tirsdag 24. mai blir det feiring av båthistorien og båtkulturen på Hemnesberget, arrangert av Okstindan natur- og kulturpark, Kystlaget Ranfjord og lærere/elever på stedet.

– Datoen er ikke tilfeldig valgt. Det er den internasjonale parkdagen, med markeringer i flere hundre parker i hele Europa, forteller initiativtaker Svein Hammer i en pressemelding.

Gjennom nærmere hundre år var Hemnesberget et sentrumspunkt i norsk båtbygging. Denne kulturarven har i vinter ledet til etablering av Sjøaspiranter i Ranfjorden, der barn og unge får erfaringer med og kunnskap om båter, sjøen og livet i strandkanten.

– Det er et unikt samarbeid mellom skolen og Kystlaget Ranfjord, der elevene får ta del i verdifull kompetanse og lokalhistorie, sier lærer Kåre Børli.

Prosjektet ble dratt i gang av Torbjørn Skjæran, Stein Dahlberg og andre frivillige. De har lagt ned mye arbeid for å tilby barna opplevelser og spennende læring. Programmet har fått gode tilbakemeldinger fra både skole og barnehage, forteller Skjæran.

– Det har vært krevende å bygge dette opp, men samtidig veldig spennende å motivere dyktige sjøfolk til å lære bort det de kan, sier Torbjørn Skjæran.

På vegne av Okstindan natur- og kulturpark var Svein Hammer med på oppstartsmøtet sist høst. Han så at dette passet godt sammen med de norske parkenes satsing på ungdom. Da det ble lyst ut nasjonale midler til markeringer av frivillig arbeid, valgte parken derfor å invitere Kystlaget Ranfjord til samarbeid. De har nå snekret sammen en dag rettet mot både små og store.

Målet er å få fram både hva skoleelevene har lært, og hva båtbyggerhistorien har betydd for utviklingen av lokalsamfunnet.

– Kanskje kan minifestivalen bli starten på noe større. Nå som den nordiske klinkbåttradisjonen er ført opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv, har Hemnesberget en unik mulighet til å løfte sin posisjon som nasjonalt båtbyggersenter, sier arrangørene i pressemeldingen.