Gå til sidens hovedinnhold

Statsministeren har avklart hvem som bestemmer. Det er ikke Avinor, og det er bra

Dagens leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ei massiv og klokkeklar tilbakemelding fra en rekke miljøer, førte til at statsminister Erna Solberg (H) sent torsdag kveld lot ferie være ferie.

Da kom hun på banen for å rydde tvilen av veien om hva regjeringa egentlig vil med den planlagte og vedtatte storflyplassen på Helgeland.

Det er bra at statsministeren skjønte alvoret, og innså hva som faktisk sto på spill. Ikke bare var Høyre i ferd med å skaffe seg et kjempeproblem i Rana. Ved i utgangspunktet ikke å være hardere i klipa med Avinor og treneringstendensene derfra, var flyplassen i ferd med å bli skjøvet ut i tid til en betydelig høyere prislapp enn forutsatt.

Verken Solberg eller Margunn Ebbesen og Jonny Finstad, som representerer Nordland Høyre på Stortinget, burde ha blitt overrasket over de voldsomme reaksjonene som kom etter at Avnior la fram framdriftsplanen sin 3. juli.

Det hersker liten tvil om at Høyres varaordfører Anita Sollie har jobbet febrilsk og lagt hele sin politiske bredside til i denne saken for å få regjeringssjefen på banen. Det skal hun ha honnør for, og det har sannelig trengtes. For da samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) fikk framdriftsplanen fra Avinor var tilbakemeldinga fra ham, i milde ordelag, at han skulle se på planen og ha dialog med Avinor om denne.

Ei uke etter er tonen fra statsministeren overfor Avinor langt fra mild. Noe som er helt på sin plass. Solberg er befriende klar på at framdriftsplanen til Avinor skal justeres. I det forutsetter vi at hun mener at planen til Avinor skal forseres, slik at oppstart vil bli snarest mulig og i henhold til det som er vedtatt.

Erna Solberg kommer med et konkret løfte om at flyplassen skal bygges. Det skulle ellers bare mangle, ettersom hun selv allerede har tatt det første spadetaket på Hauan. Ett er sikkert, dette løftet vil hun bli holdt ansvarlig for. Den siste uka har nok vist henne, Rana Høyre, Nordland Høyre og Høyre sentralt, hva som vil skje dersom hun og regjeringa ikke nå leverer. En slik storm, hvor det har blåst fra alle kanter, tror vi neppe Solberg ønsker seg i flere runder. Men hun trenger ikke tvile på at det vil skje igjen, hvis ferie-utspillet hennes viser seg å være kun tomme ord for å roe ned en hel region.

Feriemodus til tross, statsministeren har nå satt samferdselsminsteren sin på plass og gitt beskjed om hva som forventes av framdrift framover. Det må han bare finne seg i. Det samme må også Avinor.

Vi har tidligere stilt spørsmål ved om det er Avinor eller regjeringa som bestemmer utbyggingstakten av nye flyplasser her i landet. Det har statsministeren nå avklart.

Les også

Svært glade for konkret løfte fra statsminister: – Det er mulig å forsere framdriften mye

Les også

Anita Sollie etter at Solberg kom på banen: – Jeg er sliten og rørt til tårer, men vil si til alle ranværinger – sprett champagnen!

Les også

Erna Solberg: - Framdriftsplanen til Avinor må justeres slik at vi kan forelegge Stortinget en investeringsbeslutning. Flyplassen skal bygges. Det er et konkret løfte

Kommentarer til denne saken