Formidleren Liv-Marit (50) ble lærer ved en tilfeldighet: – Jeg liker å se at folk utvikler seg i riktig retning

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Liv-Marit Haraldsvik Reitan liker aller best å formidle, om det er gjennom lærerjobben, revy eller en tekst hun skriver.

DEL

Stolt HelgelendingReitan er aktiv i det lokale teaterlaget, Sømna teaterlag.

– Det er nok fordi jeg liker å tulle, herje, leke og liker å skrive tekst. Det er artig å holde på med revy og så er det igjen formidlingen, som jeg er så glad i, sier hun.

– Men hva er det med formidling og tekst, egentlig?

– Du får sagt mye i en tekst. Jeg er glad i å skrive tekster, spesielt sanger og dikt, og det å kunne formidle et budskap, både på godt og vondt. Det er mye forskjellige du kan løfte gjennom en tekst, og man kan sette søkelys på ting som er ganske sterkt. Jeg tror formidlingen kommer av personligheten min og har egentlig ikke tenkt på hvorfor jeg trives med det. Men jeg er glad i å få ting til å skje og jeg tror at hvis vi ikke bidrar selv, kan vi ikke forvente at noe skjer. Så vi må engasjere oss, også er jeg ganske utadvendt, forteller Reitan.

Givende jobb

Til daglig jobber Reitan som lærer på Brønnøysund videregående skole.

– Jeg har bare jobba der i litt over ett år, men jeg synes det er trivelig. Det er veldig artig å jobbe med ungdommer. Jeg trives godt der, det er bra arbeidsmiljø og trivelig ungdom. Rett og slett en gjev plass å være, sier hun.

Det er noe med formidlingen man gjør som lærer, som inspirerer Reitan.

– For det første så trives jeg veldig godt med folk, og er glad i formidlingen. Jeg liker å se at folk utvikler seg i riktig retning. Det synes jeg er givende, sier hun.

Hun forteller at hun ble lærer ved ren tilfeldighet. Tidligere har hun jobbet i både teknisk etat i kommunen og privat næringsliv.

– Men nå har jeg landa i skoleverket og lærerrollen. Det er egentlig en lang historie. Jeg har gjort veldig mye rart, men jeg er glad for at jeg havna som lærer til slutt, sier Reitan.

Det er mye forskjellige du kan løfte gjennom en tekst, og man kan sette søkelys på ting som er ganske sterkt

Liv-Marit Haraldsvik Reitan Stolt helgelending

Ingen like dager

For 12 år siden skulle Reitan ta ett år med spesialpedagogikk på Nesna. Det endte med fire utdanningsår.

– Da jeg gikk spesialpedagogikk var jeg i praksis på Berg skole, og det var kjempegivende å være der. Der hadde jeg spesialundervisning blant annet i norsk og engelsk, og fant ut at jeg måtte ha litt mer av de fagene. Så da ble det norsk og engelsk på Nesna og PPU (praktisk pedagogisk utdanning, journ.anm.) i Trondheim, forklarer hun.

I læreryrket er ingen dager like.

– Noen dager er det utfordrende. Jeg møter så mange fantastiske personligheter, det blir ikke mye rutine for å si det sånn, sier hun.

Reitan bor i dag på Berg, i Sømna kommune.

– Det er nærme skole og butikk, og det er en fin plass å bo på. Du har alt du trenger rett utenfor stuedøra, forteller hun.

Den beste kommunen

Selv kommer hun fra Brønnøy, men har hatt tilhørighet til Sømna hele oppveksten.

– Mannen min er fra Sømna, og det har kanskje noe å gjøre med at vi etablerte oss her. Brønnøy er ikke så langt her fra heller, forklarer Reitan.

Hun mener det er mange gode grunner til å bo der.

– For det første så har vi alt vi trenger rett utenfor. Vi har havet og fjellet. Hvis man er glad i naturen, sånn som jeg, er det helt perfekt. Ikke minst er alt veldig nært. Det er en god kommune å bo i og vi kjenner hverandre. Sømna er rett og slett den beste kommunen å bo i, slår hun fast.

Fakta

Navn: Liv-Marit Haraldsvik Reitan

Alder: 50 år

Bosted: Sømna

Artikkeltags