Dag Alf (51) er både gårdbruker, restauranteier, kokk og utrykningsleder i brannvesenet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Gårdbruker, restauranteier, kokk og befalende utrykningsleder i brannvesenet. Dag Alf Solfjeld fra Dønna har mye å henge fingrene i.

DEL

Stolt helgelendingSammen med kona Susanne Solfjeld driver han restauranten Tre Kalver på Dønna og bondegård med 60 melkekyr og 80 ungdyr.

– Vi starta opp med gårdsrestauranten i 2010. Egentlig mest som en hobby, men det har blitt litt mer enn det etter hvert, forteller Solfjeld.

10-årsjubileum

Solfjeld tok fagbrev som kokk i voksen alder, på bakgrunn av Tre Kalver.

– Vi var litt spente på hvordan det skulle gå da vi starta opp denne restauranten. Vi startet den fordi vi er glade i å lage mat og å snakke med folk, og det går bare bedre og bedre. Det går egentlig veldig bra, mener han.

Han forteller at på sommerstid er det mye turister innom, men også lokalbefolkningen er flink til å besøke.

– Så det går bare godt å drive noe her ute på Dønna, sier Solfjeld.

At han brenner for restauranten er det ingen tvil om.

– Det er spennende å holde på med. Jeg liker å holde på med sånne ting, mat og turister, det er kjempeartig. Og så er jeg veldig opptatt av tradisjonsmat, og matkultur på Helgeland. Det er det som er fokuset, forteller Solfjeld.

Han mener det bare blir mer og mer å gjøre i bransjen.

– Til sommeren blir det den tiende sesongen vi driver restauranten, sier han.

– Så gøy, skal dere feire?

– Ja, vi hadde konsert med Ola Bremnes på femårsjubileet. Ei eller annen markering må det bli. Hva det blir har vi ikke helt landa enda, men vi må markere, slår han fast.

Mange hatter

På Dønna var det rolige omgivelser å vokse opp i.

– Det var før mobilen og internettet kom, så da måtte vi ut å finne på ting og tang. Det var trygt og godt, og jeg hadde mange kompiser og vi hadde mye å finne på også, mener Solfjeld.

Dønna er ifølge Solfjeld stilt og fredelig fremdeles.

– Også har vi flott natur, jeg trives her. Det er godt å bo her, mener han.

Det er ikke ofte Solfjeld tar seg en ferie, men når han først gjør det, må han så langt at han ikke kan ta ferja tilbake.

– Jeg er stort sett på jobb hele tiden, enten restaurant, eller gård, eller i brannvesenet, men skal vi på ferie, reiser vi til Syden. Vi må så langt bort at vi ikke kan ta ei ferje hjem. Ellers tar vi oss en og annen weekendtur. Det er god avslapping og greit å få påfyll, så er vi alltid veldig glad for å komme tilbake til Dønna, sier han.

– Brannvesenet?

– Jeg er med i brannvesenet, som befalende utrykningsleder, forklarer Solfjeld.

Der har han vært med siden 1990.

– Jeg har tatt litt kurs underveis og kommet dit jeg er nå. Man har litt mange hatter av og til, ler han.

Stå samlet

– Hva ville du gjort om du fikk være ordfører for hele Helgeland for en dag?

– Jeg måtte tatt resten av ordførerne i ørene og fått dem til å snakke sammen, og fått de til å bygge Helgeland sammen og gjøre at vi blir en sterk region samlet. Jeg skulle gjort som de gjør i Vatikanstaten, låse dem inne på et rom, som de ikke fikk komme ut av før alle ble enige, sier Solfjeld.

Han mener det er viktig at ordførerne på Helgeland klarer å stå sammen.

– Slik støynivået er i dag, kommer det ingenting godt ut av. Skal det bli en sterk region, så må man stå sammen og bli enig, sier han.

– Vi skal være stolt av plassen vi bor på, Helgeland er verdens navle.

Artikkeltags