Gå til sidens hovedinnhold

Robin tenkte seg egentlig lenger ut i verden: – Å oppleve en trygghet «fra vugge til grav» er nok avgjørende for trivselen og bolysten

Artikkelen er over 2 år gammel

Robin tenkte seg egentlig lenger ut i verden, men reflekterte seg hjem igjen.

Stolt helgelending

Robin Söderkvist kom flyttende fra Stockholm til Helgeland første gang i 1991. Først bodde han ett år i Mo i Rana, før familien flyttet til Hemnesberget. Der bodde han til han var ferdig med ungdomsskolen og videregående. Deretter ble det videre studier i Trondheim og Århus, før ferden så gikk til Lillehammer.

Söderkvist er sivilarkitekt og daglig leder i Tanken arkitektur as på Hemnesberget.

Enda lenger ut

– Du var som så mange andre borte i flere år, blant annet i Danmark, for din arkitektutdannelse. Var tankene den gang da at du skulle tilbake til Helgeland og Hemnesberget?

– Mens jeg studerte tenkte jeg egentlig ikke at jeg skulle tilbake til Helgeland og Hemnesberget.

Hadde vel kanskje drømmer om å flytte enda lenger ut i verden etter studiene i Århus. Kjærligheten førte derimot til at jeg flyttet til Lillehammer etter endt utdannelse, og der kom vår eldste sønn Gustaf til verden. Etter at jeg og min kone ble foreldre begynte vi å tenke mer på vår egen oppvekst og den tryggheten vi opplevde som barn og unge på Hemnesberget. Vi ønsket også å komme nærmere familien, så når muligheten bydde seg pakket vi sammen sakene og flyttet hjem igjen i 2009.

Les også

Fred kom til Helgeland som 16-åring for å gå skole. Så ble han værende i 31 år: – Jeg hadde hørt at musikklinja var så sinnsykt bra

 

– Du tok for noen år siden sats og startet egen bedrift. Det tyder jo på at du trives i tilværelsen, og har tenkt å bli?

– Ja, jeg trives veldig godt. Familien har det fint, og vi nyter det å bo på Hemnesberget. Veldig spennende å starte egen bedrift på stedet og det er ingen tvil om at vi har tenkt til å bli her. Vi bor på en liten plass i en liten kommune, men jeg har virkelig trua på at Hemnesberget, som det velfungerende lokalsamfunn det er i dag, skal bestå i framtiden. Det å oppleve at innbyggerne har et godt tilbud og opplever en trygghet «fra vugge til grav» er nok avgjørende for trivselen og bolysten på alle tettsteder. Det at vi har stabile arbeidsplasser, vår egen barnehage, vår egen sentralskole og et godt helsetilbud i direkte nærhet gjør at vi føler oss hjemme, at vi trives, at vi blir boende og at vi velger å satse. Jeg håper virkelig at politikerne og de som bestemmer ser viktigheten av dette med å opprettholde disse gode kvalitetene på alle tettsteder. Hvis vi har en ambisjon om at unge mennesker skal bosette seg her også i framtiden, er en slik satsing helt avgjørende.

Foruten jobb bruker Robin mye tid sammen med familien. Begge sønnene har flere fritidsaktiviteter, som de som foreldre føler det er naturlig å være en del av.

Stedsutvikling

– Den nyeste hobbyen er at vi har begynt på glasskunst-kurs. Et veldig artig tilbud som Hasvo og Mental Helse Hemnes står bak. Ellers er jeg ganske engasjert i stedsutvikling og prøver å stille opp så mye som mulig for stedet som jeg er så glad i.

– Gjennom ditt yrke har du mye kontakt med både næringsliv og private utover din egen kommune.

Les også

Formidleren Liv-Marit (50) ble lærer ved en tilfeldighet: – Jeg liker å se at folk utvikler seg i riktig retning

 

– Hva tenker du om Helgeland som region?

– For det første, så er Helgeland enormt vakker. Naturen er enestående, og jeg og familien nyter ofte mulighetene som ligger i dette. Jeg opplever også at det er en veldig god grobunn her, og at vi er flinke til å spille hverandre gode.

Det skal bli spennende å se hvordan utviklingen blir framover, spesielt innenfor reiseliv. Det finnes allerede mange fantastiske tilbud på Helgeland, som holder høy kvalitet. Her er det nok viktig at vi er flinke til å benytte oss av disse tilbudene.

– Om vi ser bort fra de store debattene om flyplass og sykehus, ser du andre utfordringer som du tenker blir sentrale for Helgeland som region i årene som kommer?

Viktig med fundament

– Dette med samspill og samarbeid er ofte en utfordring. Uansett om det er snakk om utvikling i stor eller liten skala, så er det viktig å ikke glemme at hver stein i fundamentet er viktig. Hvis vi skal oppleve et Helgeland som vokser og trives må nok alle, store som små, få lov til å blomstre. Jeg håper at vi alle blir enda bedre på å sette oss inn i andres ståsted og står sammen for et sterkere Helgeland.

Stolt helgelending

Navn: Robin Söderkvist

Alder: 38 år

Bosted: Hemnesberget

Les også

Flyttet fra St. Petersburg til liten bygd: – Jeg ble helt slått ut av omgivelsene og gjestfriheten her

Les også

Selv om livet på Vega kan være utfordrende for sivilstatusen, er Peter en veldig fornøyd helgelending

Les også

Flytta hjem ti dager etter at lillegutt ble født: – Jeg kan bare beskrive det med ett ord, trygt

 

Kommentarer til denne saken