Lillian flyttet tilbake som 24-åring: – Før det tror jeg ikke jeg var helt klar over hvor glad jeg er i Helgeland

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lillian Sørensen fra Brasøy flytta tilbake til Helgeland som 24-åring. Hun mener at helgelendingene har godt av å komme seg litt bort.

DEL

Stolt helgelending – Når man vokser opp er man så vant til alle folkene og stedene at man ser seg litt blind på det. Jeg tror det er godt å komme seg litt bort, sier hun.

Drømmene

For seks år siden flytta Sørensen og mannen til Granmoen i Drevja.

– Før det tror jeg ikke jeg var helt klar over hvor glad jeg er i Helgeland, sier hun.

Hun kommer opprinnelig fra Brasøy i Herøy kommune, hvor det var omtrent 100 fastboende i oppveksten.

– Jeg er vant med å bo litt borte fra folk og liker å bo litt utpå bygda. Vi har også en sønn på fire, så det er også greit å bo i nærheten av skole og barnehage, sik vi gjør her, forteller Sørensen.

Hun forteller at det var tilfeldigheten som gjorde at hun havna i Vefsn.

– Da jeg var ferdig med en bachelor og hadde vært i forsvaret, fikk mannen min jobb her. Mosjøen er en kjempefin by, det skjer jo så mye. Jeg har skiløype rett utenfor døra, nesten. Jeg har alt man kan drømme om egentlig, sier Sørensen.

Sørensen synes likevel Brasøy er paradis på Helgeland.

– Hovedgrunnen til at jeg flytta er at det ikke er så mange jobber der. Men vi bygde hytte for to år siden, så vi er der nesten hver helg, forteller hun.

Kortreist og naturlig

Lillian er oppvokst med at maten, den lages fra bunnen av og har gjerne reist kort.

– Jeg har vokst opp med kortreist mat. Der vi spiste egne sauer og fiska maten selv. Jeg kan ikke huske at vi noen gang har kjøpt fisk. Og vi spiste fisk sikkert fem ganger i uka, forteller hun.

Selv går hun både på jakt, fiske, sopp- og bærtur.

– For et par år siden begynte jeg også med fermentering. Jeg synes det er interessant hvordan de lagde maten før i tiden. I dag skal alt skje så fort, det skal heves, stekes og lages fort. Jeg tror vi ødelegger mye av næringsstoffene i maten når alt skal være tilgjengelig hele tiden, mener hun.

Fermentering er en gjæringsprosess som blant annet kan brukes til foredling og konservering av ferske matvarer.

– Det gjør at du får utnytta næringsstoffene på en helt annen måte. Jeg har prøvd litt forskjellig, kombucha, vannkefir, surkål, rødkål og det er artig, synes Sørensen.

Hun tror det er viktig at man får et tettere forhold til hvor man henter maten fra.

– Ikke minst hvis du skyter et dyr, at du viser det såpass respekt at du bruker alt.

Nå til dags er folk mest opptatt av ytrefilet og indrefilet, mener hun.

Til daglig jobber Sørensen i Helgeland Kraft som bedriftsrådgiver.

Privilegert

– Jeg er veldig privilegert i jobben min, fordi jeg får reise rundt å se hvor mye verdiskapning som skjer på Helgeland, sier hun.

Hun tror fort man kan bli opptatt av kun det som skjer i sitt nærmiljø.

– Det skjer mye over alt og næringslivet er utrolig flinke på å samarbeide på tvers av byer. Det er politisk og kommunalt at byene blir litt selvsentrerte. Jeg tror vi bør være flinkere å få fram hvordan det er i næringslivet. Det jeg er så heldig å se i jobben min, mener Sørensen.

– Det skjer mye positivt som her, i turisme, reiseliv og næringsliv. Det gjør at vi blir stolte av å bo her.

Stolt helgelending

Navn: Lillian Sørensen

Alder: 30 år

Bosted: Vefsn

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken