Gå til sidens hovedinnhold

Fred kom til Helgeland som 16-åring for å gå skole. Så ble han værende i 31 år: – Jeg hadde hørt at musikklinja var så sinnsykt bra

Artikkelen er over 2 år gammel

Fred Endresen kom til Mosjøen fra Værøy i 1987 for å begynne på musikklinja ved Mosjøen videregående. Og han ble helgelending.

Stolt helgelending

– Jeg kom egentlig inn på musikklinja på Sortland, men hadde hørt at musikklinja på Helgeland var så sinnssykt bra at jeg valgte å stå på venteliste for å komme inn. Jeg jobbet med oppsetting av grunnmurer til noen rekkehus da jeg fikk telefon fra skolen en formiddag og fikk to timer på å bestemme meg om jeg ville ta plassen eller ikke. Jeg satte meg på båten samme kveld og ankom Mosjøen med tog dagen etter uten hybel og peiling på hva jeg hadde begitt meg ut på som 16-åring. Etter å ha overvunnet den verste lengselen hjem til mor, har det nå blitt 31 år som helgelending, ler Endresen.

På den tida har han etter hvert bygget opp Studio-Nord, og jobber nå som produsent og musiker. De siste tre-fire årene har det vært særdeles hektisk, da han har bygget om en gammel lagergarasje til helproft studiobygg.

Aktive barn

– Foruten jobb, hva bruker du fritida til?

– Jeg har veldig aktive barn, og som far blir det mye kjøring og smøring i skiavdelinga. Ellers så er jeg veldig glad i fiske, og da spesielt fluefiske, sier Endresen, og fortsetter:

– Etter å ha jobbet som fisker på havet sammen med fader´n, med «sjyverk» og tonnevis av fisk, forsvant egentlig sjarmen rundt det med fiske. Plutselig oppdaget jeg fluefiske og elvene rundt Mosjøen, og da var jeg solgt. Å få storlaks på forholdsvis lett fiskeutstyr er noe helt magisk!

– Utenom familie og jobb, hva er det som holder deg her på Helgeland?

Les også

Jim Roger er en verdiskaper: – På sommeren er det ingen ting å gjøre på havet. Derfor starta vi en kafé

 

– Helgeland har jo en fantastisk natur, og elvene har jeg et sterkt forhold til… I tillegg yrer det i kulturlivet, noe som jeg mener det er utrolig viktig å ta vare på. Det er et privilegium for min del å få møte mange dyktige utøvere fra musikk- og kulturlivet i studioet mitt.

Og så må jeg berømme alle de som arrangerer konserter, både på klubber, forsamlingshus og festivaler.

Fred er en aktiv musiker, som farter mye rundt på Helgeland, og vi lurte på om han ser hvilke utfordringer (sett bort fra flyplass og sykehus) som vil bli sentrale for Helgeland som region i årene fremover?

Les også

Odd Johan lever for Hemnes: – Det går oppover med Hemnes og det skjer mye her. Så her skal jeg bo

 

Trenger kunder

– Jeg sitter med et inntrykk av at Helgeland gjør det bra for tiden og utfordringen her er vel da å greie å bli enda bedre som region, og stå enda sterkere sammen. Vi må dra i samme retning og ikke «fighte» mot hverandre. Vi må alle være flinke til å benytte de tjenester som vi har i «nabolaget» slik at vi beholder god kompetanse der vi er. Det er fort å tro at gresset er grønnere på andre siden av gjerdet og for eksempel bare fokusere på pris. Det som da skjer er at kvaliteten går ned og at vi mister dyktige aktører fra regionen. Det lokale næringslivet trenger lokale kunder.

Fri for dagens

– Du som er så mye rundt om i distriktet, har du noen artige Helgelandshistorier fra «livet på veien» som musiker?

– Mange tror at det å være musiker er veldig glamorøst, og at vi får alt vi vil av mat og drikke. Der må jeg ta fram en liten historie fra en spilleplass på Helgeland, der vi skulle spise etter rigging og lydsjekk. Jeg snakket med damen bak disken og fikk streng beskjed om at «musikken» fikk enten pizza eller dagens. Personlig var jeg ikke helt på «pizzabaggen» så jeg spurte da så fint jeg kunne om hva som var dagens? Da fikk jeg et nokså kvast svar om at de var fri for dagens, humrer Endresen.

Stolt helgelending

Navn: Fred Endresen

Alder: 46 år

Bosted: Vefsn

Les også

Reineier Anne brenner for reindriften: - Det er min arv

Les også

Redningsmann Nikolai Aaker Albrigtsen har det best på havet: – Jeg har fortsatt sjarken. Men i år blir det bare på heimsjyen

 

Kommentarer til denne saken