Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget sier nei til å utrede to fullverdige akuttsykehus på Helgeland

Artikkelen er over 1 år gammel

Stortinget setter nå bom for å utrede en struktur med to lokalsykehus med fullverdige akuttfunksjoner og inntil to distriktsmedisinske sentre på Helgeland.

Sp foreslår å utvide mandatet til Helse Nord, slik at helseforetaket skal kunne utrede også denne modellen. Sykehusene må minst ha døgnberedskap innen akuttmedisin, akuttkirurgi, anestesi og tilgang til radiologi- og laboratorietjenester, samt fødeavdeling, heter det.

Men bare Ap støtter forslaget, fremgår det av innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen som Stortinget stemmer over tirsdag.

Helgelandssykehuset omfatter 17 kommuner på Helgeland, med en befolkning på rundt 77.000. Helseforetaket har ikke utredet en modell med to fullverdige lokalsykehus fordi det mener befolkningsgrunnlaget er for lite.

– Det vil Sp advare mot, fordi andre steder i landet ikke har samme strenge grenser, sier partiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til NTB.

Hun frykter Helgelandskysten nå får en ny struktur med en tosykehusmodell, hvor det ene sykehuset er redusert og uten breddekompetanse:

– Det vil neppe være bærekraftig over tid, og det er en modell få har tro på. Ett stort sykehus vil på den andre siden innebære at en fødeavdeling må legges ned, og at folk får lengre reiseavstand til viktige akuttilbud.

Les også

Sykehusdirektøren er tydelig om forslaget til ny struktur: - Målet er økt sikkerhet for pasientene

Helse Nord har sykehus i Mo i Rana, med akuttkirurgi og fødeavdeling, Mosjøen, uten akuttkirurgi, men med akuttmedisin og fødestue, og Sandnessjøen, med akuttkirurgi og fødeavdeling. I tillegg har Brønnøysund en spesialistpoliklinikk med fødestue.

Les også

Oppgradering av sykehuset og nytt tilbygg i Rana til 965 millioner, samt nytt bygg i Alstahaug til 1,2 milliard: -Det er viktig å få et levedyktig sykehus i Sandnessjøen

Torsdag skal styret i Helgelandssykehuset stemme over innstillingen til sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir. Rana Blad sender direkte fra styremøtet og fra salen i Spektrum i Meyergården der lokalpolitikere, ansatte og andre vil samles.

Les også

SE DIREKTE: Styremøtet til Helgelandssykehuset - med reaksjoner og kommentarer fra salen i Spektrum

Kommentarer til denne saken