Stakk fra politiet i 140 km/t i 30-sone - hevdet passasjeren truet han med pistol

Artikkelen er over 5 år gammel

Og listen over lovbrudd er mye lengre enn bare dette.

DEL

I tillegg til en rekke brudd på  veitrafikkloven er ranværingen nå dømt for draps- trusler, tyveri og narkotikabruk.

Mannen i slutten av 40-årene er av Rana tingrett idømt en fengselsstraff på 105 dager, hvorav 75 er gjort betinget. Straffen er identisk med påtalemyndighetens straffepåstand.

Tiltalte har fått en betydelig strafferabatt, da flesteparten av forholdene har rukket å bli gamle hos politi og domstol, før de nå er pådømt.

Biljakten i Hemnes og Rana ei marsnatt i 2012 startet da mannen møtte en politibil, og nektet å stoppe på politiets gjentatte signal for å få ham til å stanse. Tiltalte har selv bekreftet at hastigheten lå på opp mot 130-140 km/t. Politiet har forklart at fartsgrensen på delere av den aktuelle strekningen er 30 km/t.

Truet med pistol?

Mannen nektet straffskyld, og har hevdet at det var en passasjer i bilen som truet ham med pistol til å kjøre fra politiet, og at vedkommende før de ble innhentet slengte pistolen under førersetet. Retten har ikke festet lit til tiltaltes forklaring.

I bilen ble det riktignok beslaglagt en luftpistol, men den lå i en sekk bak i bilen. Det skal heller ikke har kommet fram noe verken under pågripelsen eller seinere politiavhør om at pistol eller trusler var involvert i hendelsen.

Ti ganger uten førerkort

I tillegg til ytterligere en hastighetsoverskridelse, dømmes mannen også for hele ti tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort, seinest i september sist høst. To av gangene manglet bilen han kjørte lovlige registreringsskilt.

Retten har gitt påtalemyndigheten medhold i kravet om at bilen mannen har benyttet skal inndras.

Ranværingen er også funnet skyldig i bruk av av metamfetamin og hasj, ved flere ulike anledninger. Dessuten har han forfalsket en resept for å få ut flere reseptbelagte tabletter enn han hadde rett på fra et apotek.

Ved skytebanen på Korgfjellet stjal mannen vinteren for tre år siden med seg ei scootersluffe.

Drapstrusler mot Nav-ansatt

Sist, men ifølge retten blant de mest alvorlige punktene i tiltalen mot mannen, var alvorlige trusler mot en Nav-ansatt. Tiltalte har selv nektet straffskyld, men retten har lagt til grunn fornærmedes forklaring, ettersom vedkommende i sin rapport skrev ned ordlyden i trusselen like etter hendelsen på Nav-kontoret.

- Du er faen meg bra knust du. Jeg skjønner godt at Nav-ansatte blir drept. Jeg kunne godt tenke meg å gjøre det samme selv, skal mannen ha uttalt.

Artikkeltags