Promillekjørte for å få dødssyk hund til dyrlege. Retten avviser nødrett. Mister førerkortet for alltid

Artikkelen er over 5 år gammel

Var på hyttetur da en av hundene ble alvorlig syk.

DEL

RANA: Til tross for at han hadde drukket kvelden i forveien satte mannen seg i bilen og ville kjøre til dyrlege med sin dødsyke hund.

Den hyggelige hytteturen med god mat og drikke kvelden før, ble vendt til fortvilelse for samboerparet morgenen etter da det viste seg at en av hundene var blitt alvorlig syk. Mannen hadde drukket en del øl og akevitt kvelden før, kvinnen en del mindre.

Etter å ha tatt beslutningen om å dra til dyrlege, valgte mannen selv å kjøre, ifølge ham selv fordi det var hans bil.

Nødrett?

På E6 ved Nevermoen sto UP og hadde kontroll denne junisøndagen, og mannen blåste rødt. En blodprøve viste en promille på 1,01. Denne promillegraden har mannen bestridt, noe Rana tingrett imidlertid ikke har sett noen grunn til å gjøre.

Under rettssaken kom spørsmålet om nødrett opp; det å straffritt kunne gjøre noe ellers ulovlig for å redde noens person eller gods fra annen uunngåelig fare.

I denne sammenheng promillekjøre for å komme til dyrlege med en dødssyk hund. Det viste seg at hunden måtte avlives samme dag.

Hadde alternativer

Retten har kommet til at mannen uansett ikke kan påberope seg nødrett her, da det forelå mulige alternativer til selv å kjøre bilen. Han kunne via telefon tilkalt andre for å kjøre, han kunne latt samboeren kjøre, og han kunne uansett ha kjørt et kortere stykke, kun fram til nærmeste øvrige bosetning, for å be om hjelp til videre transport.

Da han ble stoppet i politikontrollen hadde han i stedet valgt å forsøke å kjøre hele veien til dyrlege selv, en distanse på flere mil.

Promillegraden på 1,01 vil normalt ha gitt ubetinget fengsel, men retten har på grunn av saken er blitt halvannet år gammel før den har kunnet pådømmes, og at førerkortet har vært beslaglagt i hele denne perioden, valgt å fravike grunnregelen og i stedet dømt mannen til 23 dager betinget fengsel. Han må også betale ei bot på 30.000 kroner.

Mannen ble også dømt for promillekjøring i 2010, og siden det er mindre enn fem år siden forrige promilledom, blir mannen i tråd med regelverket nå fradømt førerretten for alltid.

Artikkeltags