Prestasjonspress og sammenligninger er og blir en del av vårt samfunn, og vi skal leve med det - fra vugge til grav

Oasen:  Du skal i tillegg til å være god på jobben, også være i god form, legge ut bilder av lekker hjemmelaget mat eller fritidsinteresser på sosiale media, følge opp venner/barn og ha aktive ferier på den andre sida av jorda, skriver Hanne J.  Nordgaard Foto: Klaus Solbakken

Oasen: Du skal i tillegg til å være god på jobben, også være i god form, legge ut bilder av lekker hjemmelaget mat eller fritidsinteresser på sosiale media, følge opp venner/barn og ha aktive ferier på den andre sida av jorda, skriver Hanne J. Nordgaard Foto: Klaus Solbakken

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vi må finne tid og rom til å logge av – av og til. Det skriver konserndirektør for region Helgeland i SNN, Hanne J. Nordgaard.

DEL

På en lørdagPÅ EN LØRDAG: Kom mai du skjønne milde – med 17.mai, konfirmasjoner, Gallaria, hotellåpning, travle dager på jobb, Holmenkollstafett, nyraket plen, kakebaking og nystrøket flagg…..

Det er bare å henge på – for nå skjer det mye på en gang, og mange forventer at det leveres over forventning på alt du foretar deg. Forventningspresset ligger over skuldrene dine, mens du kikker ut av vinduet og ser at naboen allerede har rukket å plante ut sine sommerblomster.

Barn og unge føler også forventningspresset fra alle kanter. De skal være gode på skolen og de lykkes i fritidsinteressene sine. De skal ha tid til venner og være tilgjengelige på sosiale media 24/7. Ungdommene sover med smart-telefonen sin sammen med seg i senga for å være tilgjengelige. Mange tenåringer rapporterer om hodepine flere ganger pr uke. Hjernen får aldri hvile. Mange barn og unge må faktisk lære seg avslapningsteknikker for å få sove, og stadig flere må ty til sovemedisiner.

Småbarnsforeldrene påvirker barna sine med sitt jobbstress og sine, og barnas, mange fritidsaktiviteter. Mange barn ned i 2-3 års alderen skal ifølge undersøkelser ha utviklet symptomer på stress.

Det å få seg sin første jobb er også blitt vanskeligere. En trend har vært at unge kvinner og menn som søkte attraktive jobber også tar med tida de hadde brukt på Birken i sin søknad. Dette for å vise at de kan prestere, og for å vise at de tåler sammenligning med andre.

En annen trend er at jobbkandidatene innen for eksempel hotell/restaurant må stille på audition som et ledd i rekrutteringsprosessen. Det holder ikke lengre å være god nok på papiret. Du må i tillegg vise at du er pen, blid og egnet til jobben også fysisk.

Prestasjonskravene følger med inn i voksenlivet. På jobb er det mange steder nitidige oppfølgingssystemer med detaljerte mål og forventninger til leveranser. Leder og medarbeider skal ha sekunderingssamtaler, utviklingssamtaler og vurderingssamtaler. Du skal prestere. Du skal sammenlignes. Du skal være bra nok. Alltid. For du skal ikke presteres bare på en arena. Nei; du skal i tillegg til å være god på jobben, også være i god form, legge ut bilder av lekker hjemmelaget mat eller fritidsinteresser på sosiale media, følge opp venner/barn og ha aktive ferier på den andre sida av jorda. Og du skal være bedre på dette enn de andre du kan sammenlignes med. Hva gjør dette med oss?

Joda, noen ser ut til å takle det hele helt fint. For noen mennesker er det å prestere og bli sammenlignet med andre nettopp det som gir dem energi. De stråler i rampelyset og trenger mennesker rundt seg for å slappe av. Andre mennesker klarer å balansere energien sin og livene sine på en måte som gjør at de klarer krav og forventninger over tid. De finner sin energi og balanse i lommer i hverdagen og posisjonerer den ut slik at den varer og varer. Aldri før har yoga og opplæring i meditasjonsteknikker vært med populært enn «nå til dags».

Noen mennesker møter derimot veggen, blir utbrente eller utladede. Tilstanden har mange navn, men det som er sikkert er at de som opplever dette trenger lang tid ute fra arbeidslivet og/eller det sosiale livet for å komme seg til hektene igjen. Energien er brukt opp og det er vanskelig å finne den tilbake.

Endel unge gir bare opp det hele og legger seg på sofaen. Her om dagen hørte jeg et intervju med en far som hadde betalt kr 30.000 for motivasjonskurs til sin datter på 21 år. Hun manglet motivasjon til å komme seg ut i jobb eller utdanning. Hun lå hjemme på sofaen og slet med å bli klar for voksenlivet. Prestasjonspress og sammenligninger er og blir en del av vårt samfunn, og vi skal leve med det - fra vugge til grav. Vi må lære oss å takle det. Da må vi finne gode måter å gjøre det på.

Jeg tror det handler om å koble av. Det kan være like mange måter å gjøre det på som det finnes mennesker. Hver og en av oss må finne vår måte. Noen kobler av med trening, noen med å være alene i skogen, noen med å være med venner, noen med å leke med barna sine og noen finner roen hjemme i sin egen stue foran TV'n. Vi er heldigvis veldig ulike, men vi trenger en oase. Du må finne din oase, og jeg må finne min. Den må vi oppsøke når skuldrene blir for høye og hodet for fullt. Vi må stoppe opp og kjenne på hva som gir oss energi. Vi må finne ut hva som skal til for å lade batteriene i kroppene våre. Vi må ha et fristed hvor vi ikke trenger å prestere. Hvor det ikke skal sammenlignes. Hvor vi ikke trenger å forholde oss til all verdens krav og forventninger. Vi må finne tid og rom til å logge av – av og til.

Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsstrøm.

Vi er heldigvis veldig ulike, men vi trenger en oase. Du må finne din oase, og jeg må finne min. Den må vi oppsøke når skuldrene blir for høye og hodet for fullt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags