I fjor arrangerte Basecamp Helgeland Helgelands råeste for aller første gang i Sørfjorden i Rødøy. Det ble en suksess og i år skal det gjentas, men arrangørene lover mer enn bare løp i år.

– Det var flere som var gira på et kveldsarrangement i fjor, derfor har vi leid inn et band fra Mo og vi skal ha en fest på kvelden, forteller Trine Evanger Kok.

Det vil også bli småkonkurranser blant publikum.

Barneløp

Men det er ikke bare det som er nytt i år.

– Aldersgrensen for å bli med i voksenløpet er 16 år og oppover, men i år skal vi også arrangere et barneløp, Helgelands råeste mini. For barn mellom seks og tolv år, sier daglig leder for Basecamp Helgeland Wim Kok.

Den daglige lederen lover gode premier som blir trukket fra deltakernummer, men også lotteri for publikum.

– Vi har fått gode premier mange fra næringslivet og bedrifter. Nå kan vi bare be til høyere makter om fint vær, og det ser ut til at det blir litt lysninger, forteller Trine.

Sjeldent i Norge

– I fjor var det 60 deltakere og i år er det påmeldt rundt 90, men det er fortsatt noen plasser igjen, forteller Wim.

Det er tre grupper, menn, kvinner og miks, med en hinderløype på litt over seks kilometer med 15 hinder. Alt fra vegger, klatring, kryping og svømming.

Family sports Club stilte med flere lag i fjor og kommer tilbake i år også.

– Dette er et kanonbra arrangement så vi måtte jo bare bli med i år igjen, pluss at vi må beskytte seieren vår fra i fjor. Det som er så bra med Helgelands råeste er at det er så sosialt og ikke bare løping, men vi får utfordret styrken også, forteller Agnete Bjørkhaug som var med på vinnerlaget i dameklassen i fjor.

Bjørkhaug forteller videre at de var svært imponert over hvordan arrangementet var første gangen det ble arrangert.

– Det gikk nærmest knirkefritt, det er imponerende. Og at hele bygda i Sørfjorden står på og er så engasjert. Det er fint å se at det hele vokser og konkurransen blir enda tøffere, sier Bjørkhaug som har familie i Sørfjorden.

– I tillegg til festen på kvelden blir det et kafételt med matservering. Vi har mulighet til overnatting, telt og camping for tilreisende, sier Trine.

Wim forteller at de fleste deltakerne er bootcamp entusiaster, men også flere trimfolk er med.

– Alle deltakerne som var med i fjor er påmeldt i år også.

Daglig leder Wim er den som står bak ideen til Helgelands råeste. Han kommer fra Nederland, der er det mye mer vanlig med slike arrangementer som mudrace, enn det er i Norge, og Wim savnet noe slikt i Norge.

– Det er få slike løp i Norge, jeg vet de har et ganske stort i Oslo, men ellers er det veldig lite, forteller Wim.

Også i år kommer ambulansebåten til å ligge ved kai i Sørfjorden.

– Vi var heldige å få doktorbåten liggende på havna, den har vi i år også så lenge den ikke må rykke ut en annen plass. Det kan fort bli noen skader, i fjor var det en ankel det gikk litt utover. Men vi er godt forberedt for å håndtere skader, forteller Trine.