Gå til sidens hovedinnhold

Minst 18 turister skadd i båtulykke på Svalbard – én alvorlig

Artikkelen er over 2 år gammel

En turistbåt har kollidert med kaia i Barentsburg.

[Nordlys] Klokken 10.15 fikk politiet på Svalvard melding om at en båt hadde kollidert med kaia i Barentsburg. Ifølge Hovedredningssentralen i Nord-Norge var det 125 personer om bord i båten da ulykken skjedde.

Arve Johnsen, sysselmannsførstebetjent på Svalbard, opplyser at minst 18 personer har blitt skadd i ulykken.

– Én av dem er alvorlig skadd. Til sammen har seks personer blitt sendt til sykehuset i Barentsburg. Politi og helsepersonell er på stedet nå, vi benytter vårt eget helikopter med lege og redningspersonell, sier han til Nordlys.

Det er snakk om bruddskader, nakkeskader og minst èn kuttskade. Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) har sendt ut helikopter og Kystvakt-skipet KV Andenes har rykket ut til Barentsburg.

- Akkurat nå jobber vi med å gi de skadde helsehjelp og ta dem med til sykehus, opplyser vaktansvarlig ved HRS, Øyvind Aadde, til Nordlys klokken 14.15.

Et ambulansefly fra Alta tok av klokken 13.36, og er ventet å lande i Longyearbyen 15.11.

Turistbåt

Båten som krasjet er en lokal dagturistbåt som kjører mellom Longyearbyen, Pyramiden og den russiske bosetningen og gruvebyen Barentsburg.

Til Svalbardposten opplyser Johnson at de per nå ikke vet årsaken til ulykken, men de mistenker ikke promille.

– Trolig var det noe teknisk, som har skjedd når de har skulle legge til kai. Det har ikke vært veldig stor fart når båten har truffet kaien, sier han.

Båten eies av selskapet Arctic Explorer AS, som holder til i Tromsø. Nordlys har kontaktet representanter for selskapet, men er blitt henvist til Sysselmannen for alle spørsmål om ulykken. Arctic Explorer AS eies og drives av Stein-Are Blæss Paulsen. Så langt har det ikke lyktes Nordlys å få en kommentar fra Paulsen.

På Faceboook opplyser selskapet at de har kansellert dagens turer til Pyramiden og morgendagens turer til Barentsburg på grunn av ulykken.

Selskapet opplyser at de ikke vet årsaken til ulykken.

UNN i Tromsø sender opp personell

Hilde Annie Pettersen, kommunikasjonssjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, sier at de er i ferd med å sende opp personell til Svalbard.

– Det gjør for å avhjelpe helsepersonellet på Svalbard. Cirka åtte ansatte hos oss, hovedsakelig leger og sykepleiere, setter seg på et rutefly til Svalbard om en liten time. UNN i Tromsø har satt kriseledelse, sier hun i 12.15-tiden.

– Tror du det blir aktuelt å sende noen av de skadde til Tromsø?

– Det kan jeg ikke si på nåværende tidspunkt.

Ifølge yr.no er det forholdsvis fint vær i Barentsburg søndag formiddag, vind på to sekundmeter, sol og seks grader.

Arve Johnsen forteller i 12.35-tiden at også Kystvakta bidrar i redningsaksjonen.

Kommentarer til denne saken