Svar fra Gjelsten Holding og ABP: – Vi forstår godt at dette er arvesølv, men verdien av dette sølvet ligger i aktiv tilretteleggelse for eksisterende og nye virksomheter

Mo industripark fra luften. Flyfoto.

Mo industripark fra luften. Flyfoto. Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Langsiktige eiere av Mo Industripark.

I Ukeslutt, 26. november, tar sjefredaktør Marit Ulriksen opp salget av Helgeland Invest, og stiller seg kritisk både til salgsprosessen og til motivene våre som kjøpere, ikke minst når det gjelder Mo Industripark og Helgelandsbase. På vegne av Gjelsten Holding og ABP vil vi gjerne få bidra med noen fakta, og forklare hvorfor vi mener denne kritikken ikke er berettiget.

Sammen med flere andre deltok vi i en budprosess for å kjøpe Helgeland Invest. Den største eieren var Helgeland Sparebank, og salget fulgte derfor de reglene som et børsnotert selskap må følge. Vi forstår at enkelte mindre / indirekte eiere gjerne skulle hatt mer informasjon, men regelverket har begrensninger når det gjelder hvor mye informasjon som kan deles underveis. Eiere som representerte 68,75 % prosent av aksjene, ble involvert og informert gjennom hele prosessen. Det er viktig å merke seg at Helgeland Sparebank ivaretok sine medaksjonærers interesser ved at disse har fått rett til å selge på identiske vilkår. En kritikk av salgsprosessen blir derfor helt urimelig.

Vi hadde det høyeste budet da fristen gikk ut for å kjøpe Helgeland Invest, som omfatter eierandeler blant annet i Mo Industripark og Helgelandsbase. ABP er et selskap som er spesialisert på å drive og videreutvikle industriparker og baseeiendommer. Vi eier havneområder, eiendom og infrastruktur langs hele kysten, fra Stavanger i sør og til Hammerfest i nord. Vi har gått inn i dette fordi vi ser store muligheter for ny industri og nye arbeidsplasser her på Helgeland.

Vi forstår godt at dette er arvesølv, men verdien av dette sølvet ligger i aktiv tilretteleggelse for eksisterende og nye virksomheter. Vår oppgave er, gjennom nye investeringer, å senke terskelen for nyetablering enten dette er internasjonale bedrifter eller dyktige, lokale aktører.

Mo Industripark er en av Norges ledende grønne industriklynger, som gjennom generasjoner har bygget ut driftskritisk infrastruktur for kraftkrevende prosessindustri, med god tilgang til blant annet vannkraft og ferskvann. Knapt noe industristed i Norge har noe lignende. Industriparken har en rekke spennende grønne utviklingsprosjekter på gang, blant annet battericellefabrikken til Freyr, produksjon av grønt hydrogen sammen med Statkraft og NEL, og landbasert oppdrett på Nesna. Vi utvikler nå hydrogenproduksjon og landbasert oppdrett ved vårt anlegg på Mongstad, en industripark hvor det siden 2016 har blitt tilført mer enn 500 millioner kroner. Vi tar med oss erfaringer fra andre steder i Norge og er trygge på at vi, sammen med en solid lokal ledelse, skal skape verdier og arbeidsplasser på Helgeland.

ABP og Gjelsten Holding opplever å ha blitt veldig godt mottatt av brukerne av Mo Industripark. Akkurat som oss har de stor tro på at nye næringer og ny industri innen maritim sektor blir sentralt for verdiskaping og nye arbeidsplasser framover.

William W. Wittusen på vegne av ABP og Gjelsten Holding

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken