[AVISA NORDLAND] Politiet i Nordland kan opplyse om en kaotisk og dramatisk situasjon i området rundt Narvik natt til mandag.

Da skal det nemlig ha gått flere jordras i området. Den første meldingen kom klokken 23:11 mandag kveld om at det var gått et jordras over Beisfjordveien i Beisfjord.

Der skal det nå være sperret av et området på en til to kilometer, opplyser operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til an.no.

Han forteller videre at politiet har trukket ut av området med hensyn til egen sikkerhet, og avventer vurdering fra geolog.

– Vi kan aldri være helt sikre, men vi har ingen meldinger på at noen skal være savnet i området. Vi har fra båt søkt langs hele det rasutsatte området uten å ha gjort noen observasjoner som ga grunn til bekymring.

Flere evakuert

En stund var det knyttet usikkerhet til to personer som befant seg i en privatbolig her. Disse ble ikke gjort rede for og det ble dermed sendt et ambulansehelikopter til stedet. På grunn av lavt skydekke og høyspentledninger, måtte imidlertid helikopteret snu.

– Disse personene har nå tatt kontakt med politiet etter at vi sendte dem en tekstmelding, og de ble senere evakuert med båt, sier Nilsson.

Ytterligere fem personer skal være evakuert fra samme område.

Mens politiet jobbet på stedet, kom det en melding om et nytt ras, dette i Ballangen.

To personer skal senere ha blitt evakuert fra dette området. Dermed er det totale antallet evakuerte personer fra begge rasene oppe i ni stykker.

Stengt vei – folk sitter fast

Begge rasene skal ha gått over veier. I Beisfjorden skal det ha gått over fylkesveien og der venter politiet nå på geolog fra Statens vegvesen.

Raset i Ballangen gikk over en kommunal vei.

– Beisfjord og Ballangen er per bil helt avskåret. I Ballangen vet vi at folk sitter fast og kan ikke forlate boligene sine og komme ut til E6. Det er kun mulig fra båt.

Han utelukker ikke at det kan gå flere ras.

– Mitt inntrykk er at terrenget er mettet for vann og vi slipper ingen inn i området før en geolog har vært og vurdert.

Kystvaktskipet KV Heimdal var en times gange fra Beisfjorden da raset gikk, og dro raskt til stedet. De bidro med to lettbåter til evakuering og til å få oversikt over området.

Så langt har politiet en formening om at det gikk totalt to ras i Beisfjorden, og ett i Ballangen.

– Det første raset i Beisfjorden har vi en formening om skal være ca. 1,5 dypt og 40–50 meter bredt. Det andre har vi ikke dimensjoner på, sier Nilsson.

Politiet har altså ingen indikasjoner på at noen skal være tatt av raset.