Forslag om ekstra målestasjon nedstemt med knappest mulig margin

ENIGE: Politikerne er enige om at det fortsatt må gjøres mye med luftkvaliteten, og 500.000 kroner ekstra for bedre sand synes Hilde Birgitte Rønningsen (SV) er billig for bedre luft. Foto: Øyivnd Bratt

ENIGE: Politikerne er enige om at det fortsatt må gjøres mye med luftkvaliteten, og 500.000 kroner ekstra for bedre sand synes Hilde Birgitte Rønningsen (SV) er billig for bedre luft. Foto: Øyivnd Bratt

Artikkelen er over 2 år gammel

Forslag om å sette opp en ekstra stasjon for å måle luftkvalitet, ble nedstemt med knappest mulig margin.

DEL

«Tiltaksplan for bedre luftkvalitet i Mo i Rana» ble diskutert i formannskapet denne uka, og skal opp i kommunestyret neste uke.

Alle partiene er enig om at mye ennå må gjøres med svevestøvproblemet, men de er ikke enige om det er nødvendig med en ny målestasjon.

Seks mot sju

Johan-Petter Røssvoll (Sp) fremmet forslag om å sette opp en ekstra målestasjon, enten i Fageråsen eller på Hammeren, i tillegg til den som allerede er på Moheia.

Forslaget falt med seks stemmer fra Sp, KrF, Høyre og Frp, mot sju stemmer fra Ap og SV.

Miljøvernsjef Hilde Sofie Hansen sa i formannskapet at de venter på nye måleverktøy i september, og at hun ikke så behovet for en ny målestasjon per nå.

LES OGSÅ: Dette er ikke gode tall for Mo i Rana og to andre nordnorske byer

– Målingene vi har gir et godt bilde av luftkvaliteten, så jeg har lyst å avvente å plassere nye målestasjoner. Vi får kanskje et enda bedre bilde med nytt verktøy, sier Hansen.

Også biltrafikken bidrar i stor grad til svevestøv. Ny feiebil og strøsand av bedre kvalitet har vært ønsket. Teknisk sjef Jan-Erik Furunes opplyste at det vil koste dobbelt så mye, en økning fra 500.000 til en million i året, med en bedre type sand.

Må ikke glemme

– 500.000 kroner for å gi en kraftig forbedring av luftkvaliteten synes jeg er rimelig, sa Hilde Birgitte Rønningsen (SV), som ba alle huske når budsjettbehandlingene starter at man ikke må glemme midler til bedre sand og feiebil.

LES OGSÅ: Miljøfartsgrensa kan bli innført på E6 allerede til neste høst

Espen Haaland (H) understreket at det er viktig å ha full fokus på problemstillingen, selv om luftkvaliteten har blitt bedre med årene.

– Det gjøres en kjempeinnsats med kosting i april/mai, men vi opplever mildere og mildere vintre med oftere væromslag, så det virvles opp mye unødvendig støv. Vi vil legge ekstra penger på bordet, sier Haaland.

Ordfører Geir Waage (Ap) repliserte så med å minne om at kommunestyret har uttrykt ønske om både ny feiemaskin og bedre sand.

– Men en god ting kan ikke gjentas for ofte, sier Waage.

LES OGSÅ: De har brukt så mye mer sand i år enn normalt, at de frykter regningen

Artikkeltags