Gå til sidens hovedinnhold

Politiet advarer mot direktørsvindel: – Det er snakk om til dels store pengebeløp

Artikkelen er over 3 år gammel

Pressemelding fra Nordland politidistrikt:

Politiet har den senere tiden mottatt flere anmeldelser av såkalt direktør-svindel. Næringslivskontakt i Nordland politidistriktet, Håvard Fjærli, advarer nå virksomheter mot å bli utsatt for svindel.

Svindelen går ut på at bedragere sender epost, og eventuelt ringer, bedrifter og utgir seg for å være ledere i bedriften og ber én eller flere ansatte om å gjennomføre utbetalinger. Betalingsanmodningen kan tilsynelatende komme fra toppsjefer i bedriften. Det er i sakene som er avdekket så langt, snakk om til dels store pengebeløp. Noen ganger har bedriften selv klart å avverge utbetaling, men det er dessverre flere som har utbetalt penger.

Politiet etterforsker sakene, men disse er ofte vært vanskelig å oppklare. Bedriftenes egne sikkerhetsrutiner og årvåkenhet det viktigste forebyggende tiltaket.

Generelle råd fra politiet:

  • Vær årvåkne overfor eposter fra det som skal være ledere i bedriften, som ber den ansatte om å gjennomføre utbetalinger.
  • Bedriftene må ha god internkontroll på hvordan betalingsanmodninger håndteres og hvem som står som mottakere.
  • Utbetalinger og betalingsanmodninger som fremstår som utenom det vanlige, bør dobbeltsjekkes personlig med vedkommende som anmodningen tilsynelatende kommer fra.
  • Det bør innføres rutiner om at minst to ansatte kontrollerer og godkjenner en overføring som avviker fra det rutinemessige, før denne gjennomføres.
  • Innholdet i anmodningen kan gi mulige indikasjoner, for eksempel at betalingen haster, at vedkommende som får anmodningen er med på noe viktig for bedriften, betalingen må holdes hemmelig.
  • Språket i eposthenvendelsene inneholder ofte ukorrekt norsk, med skrivefeil.
  • Epostadressen fra avsender er ofte svært lik bedriftens egne.

Kilde: Nordland politidistrikt

 

Kommentarer til denne saken