2022 er Frivillighetens år, og det vet Rana Fotballklubb å markere. Mandag inviterte klubben nesten 20 av de mest ihuga ildsjelene til Julelunsj på Bimbo Veikro.

Og den som trolig har flest dugnadstimer i klubben, som fylte fem år sist søndag, er Ken Tore Hagen. For ham er dugnadsarbeidet selve livsnerven etter at han ble rammet av Parkinson for et år siden

Syv år som ufør

– Å ha noe å gå til som dette hver dag, er utrolig viktig for meg. Det siste jeg gir slipp på er frivilligheten og det å kunne gjøre en jobb for laget, sier Hagen.

Men ikke nok med det. Dette er syvende året som ufør etter at han ble rammet av en kronisk prolaps i ryggen. Etter syv operasjoner og mange nye prolapser fikk han innlagt pacemaker for å holde betennelsen i sjakk. Å få gjøre frivillig arbeid i et lag og en idrett han bryr seg om, holder han oppegående.

– Sitter jeg i ro, stivner jeg helt til. Symptomene kommer i det hele tatt mer fram om jeg setter meg ned og ikke gjør noe, sier Hagen.

I dag er han oppmann for A-laget i 3. divisjon, selv om han på hjemmekampene er mest å se på tribunen sammen med Rataskankan, klubbens supportergruppe. På torsdagene håndterer han vaffeljernet når det er vaffeldag på klubbhuset på Sagbakken, i tillegg til at han har ansvaret for utleien av huset til ulike formål.

Selv om helsa skranter og Parkinsonsykdommen forverrer seg, er han ikke redd for å ta et tak med spaden eller ryddesaga. Før Rana FK møtte Bodø/Glimt til cupkamp i mai, var det han som tok jobben med å rydde åskammen bak innbytterbenkene for busker og trær. Alene brukte han tre dager på å renske bort alt.

– Når jeg først bestemmer meg for noe, så går jeg i gang. Det driver meg å se resultater av det jeg gjør. Og vi måtte jo ha plass til flere tilskuere, sier Hagen, som presiserer at han ikke gjorde alt selv, men fikk hjelp til å rydde bort det som ble felt.

Må begrense han

– Ken Tore ønsker å gjøre så mye, at vi nesten må begrense han, sier en svært takknemlig sportslig leder i Rana FK, Jimmy Fjelldalselv, når vi er inne på den ryddejobben Ken Tore gjennomførte til 20 i stil.

Fjelldalselv synes det er helt på sin plass å hedre de mest ihuga ildsjelene med en julelunsj.

– Som klubb er vi helt avhengig av sterk frivillighet. Derfor ønsker vi å vise at vi setter stor pris på alle som legger ned så mye av sin fritid på oss. Det er slike folk som holder tråden i nesten all frivillighet og ikke minst gir oss i som er ansatte i Rana FK muligheten til å jobbe med det vi skal gjøre, påpeker han.

Bimbo Veikro, en av samarbeidspartnerne til Rana FK, viste sin støtte til frivilligheten ved å bidra til julelunsjen.