Gå til sidens hovedinnhold

Tankeløse kutt rammer Træna

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forrige måned vedtok fylkestingsposisjonen i Nordland Fylkeskommune sitt nye budsjett og økonomiplan for de kommende årene. Utformingen er en krevende øvelse der man skal veie både godt og vondt, og til slutt sitte igjen med et resultat som sikrer gode tjenester og rom for å investere. Nordland Høyre la i sitt forslag frem kutt på 20 millioner til kultur- og reiselivet i Nordland. To av de skadelidende prosjektene av disse kuttene ville vært Trænafestivalen og Artists in Residence på Træna.

Artist in Residence ble etablert i 2015 og har siden den gang huset over 100 artister fra hele verden som hver og en har bidratt til å skape kunst, musikk og kultur som både folk på Træna og hele Nordland har kunnet nyte godt av. Det bidrar til å sette Træna på det internasjonale kulturkartet, og til å skape aktivitet og bolyst. Trænafestivalen på sin side er blitt karakterisert som en av Norges kuleste festivaler med internasjonale navn på plakaten i omgivelser som tar pusten fra de fleste. Begge disse initiativene skaper effekter både direkte og indirekte som ikke kan måles i penger, og det er også derfor de er sårbare.

«Vi har tatt små kutt hist og pist, og det kan man leve med» var svaret Nordland Høyre svarte med når kuttene ble problematisert. Det at Høyre på sin side karakteriserer kutt av denne typen som «hist og pist» forteller oss en hel del om hvordan holdning man har til kultur. Både Artists in Residence og Trænafestivalen er viktig for Træna, på lik linje med Rootsfestivalen er viktig for Brønnøysund, Smeltedigelen er viktig for Mo, eller Nordland Teater er for hele Nordland. Alle disse ville vært skadelidende av Nordland Høyre sitt budsjettforslag.

Kulturarbeiderne ble hardt rammet av nedstengningen av samfunnet. Kunstneriske utøvere, fagfolk innen lyd & lys, kulturscener og arrangører med flere opplevde at livsgrunnlaget nærmest over natten forsvant, og er fremdeles i en usikker tid der inntektene er redusert, og aktiviteten er satt på pause. Er det virkelig da man skal kutte i kultur fra fylkeskommunen sin side? Det er feil botemiddel på feil tid Nordland Høyre legger opp til, og vi håper det er en tanke de legger til side ved fremtidige budsjettforslag.

For Arbeiderpartiet er kultur essensielt for å skape gode lokalsamfunn. Kultur skaper ikke bare opplevelser, men det skaper også bolyst, identitet, arbeidsplasser og bidrar til god folkehelse. Artist in Residence skaper interaksjoner på tvers av landegrenser og kulturell bakgrunn, og som resultat får man et levende tilbud som berører, noe Arbeiderpartiet er en garantist for også i fremtiden.

Sandra Tønne og Andreas Vestvann Johnsen

Fylkestingsrepresentanter Nordland Arbeiderparti, Bodø

Kommentarer til denne saken