Dette shopper vi på taxfree

Travel Retail Norway

Travel Retail Norway Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Favorittinnkjøpene i år er sjokolade og vin.

DEL

Snus utgjør nå halvparten av tobakkssalget, og det er de store, kjente merkevarene som dominerer i alle kategorier. Vi kjøper dessuten mer bodylotion i taxfree-butikkene enn noe annet land i verden, viser en YouGov-undersøkelse om nordmenns handlevaner i taxfree-butikkene i 2015.

6 av 10 med vin

Nesten halvparten av alle som handler taxfree på flyplassene, kjøper også brennevin, ifølge undersøkelsen som omfatter taxfree-butikkene til Travel Retail Norway (TRN) på flyplassene i Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim. 

Mer enn seks av ti velger å ta med seg taxfree-vin når de er ute og fly. Det samme gjelder sjokolade og godterier.

Rødvin er fremdeles størst blant drikkevarene, men det er salget av musserende viner som har vokstraskest de seneste årene. Det går mest i champagne på utreise.

– Folk ønsker seg noe ekstra godt når de reiser på ferie, mens de foretrekker å spare penger når de kommer hjem, sier Martin Arentz i Travel Retail Norway.

Bodylotion

De fleste holder seg til de store, kjente merkevarene når de handler på taxfree. Det gjelder i alle varegruppene. Norsk sjokolade er en favoritt når vi reiser ut, mens vi velger internasjonale merker når vi kommer hjem.

Nordmenn holder seg til kjente merkevarer også når de handler i parfymeriet på taxfree. Kvinner foretrekker parfymemerker som oppdaterer sine dufter hver sommer, mens menn som oftest kjøper en stick som de kjenner godt.

Men den absolutte toppselgeren hos parfymeriet, både ved avgang og ankomst, utenlands så vel som innenlands, er bodylotion. Travel Retail Norway selger en 400 ml-flaske hvert tredje minutt.

– Det er unikt i verdenssammenheng, sier Martin Arentz, som tror tror det nesten er barnelærdom at vi skal bruke lotion både før og etter soling når vi er på sydentur.

Færre sigaretter

Sigarettsalget på taxfree stuper, selv om hver fjerde kunde fortsatt kjøper noen pakker. Sigarettsalget har også falt i takt med de nye kvotereglene som lar deg bytte sigarettkvoten mot flere flasker vin.

 Salget av snus har økt og står nå for havlparten av tobakkssalget. (ANB)

Artikkeltags