Sesongens skredvarsling har startet og i år blir den mer treffsikker enn noen gang

NØYAKTIG: Skredvarslene blir mer nøyaktige i år.

NØYAKTIG: Skredvarslene blir mer nøyaktige i år.

Artikkelen er over 2 år gammel

Nye teknologiske løsninger vil gi et mer nøyaktig skredvarsel denne vinteren.

DEL

Den 1. desember starter Snøskredvarslingen i Norge med sine daglige varsler. Snøskredvarslingen på varsom.no har som overordnet mål å unngå at liv og verdier går tapt som følge av snøskred. Foran årets vintersesong er det gjort flere grep som i sum vil gi bedre data for utarbeidelse av varselet.

– Det betyr at brukerne vil få et bedre verktøy for å håndtere snøskredfare, det være seg turfolk i fjellet, kommuner med ansvar for snøskuterløyper eller for overvåkning av veinettet, forteller seksjonsleder Rune Engeset i NVE i en pressemelding.

Denne vinteren vil Snøskredvarslingen blant annet bruke data fra radarsatellitter for deteksjon av snøskred. NORUT har sammen med NVE og Statens vegvesen laget en metode for å overvåke hvor det går snøskred med data fra Sentinel-1 satellittene. Dette tas nå inn i Snøskredvarslingen med bistand fra Norsk romsenter.

– Men fortsatt er vi avhengige av gode observasjoner ute i felt, hvor Snøskredvarslingen har rundt 100 faste observatører ute i fjellet, forteller Engeset.

Selve varselet på Varsom.no vil også få en ny og forbedret visning tilpasset internasjonal standarder.

Artikkeltags