Sju personer er drept og over 50 sårede etter terrorangrepet på London Bridge og Borough Market i natt.

- Det er på tide å si: Nok er nok.

Det var budskapet fra Storbritannias statsminister Theresa May i sin første tale etter gårsdagens terrorangrep i London.

Terrorangrepet i London 03.06.2017 var enda ett i rekken av katastrofale angrep som har rammet Europa de siste to årene. NTB melder at det siden angrepet på Istanbul i juli 2015, har vært 15 store terrorangrep i europeiske storbyer. 552 mennesker har blitt offer for terror.

Så langt er sju personer bekreftet omkommet, og over 50 sårede etter at en hvit varebil kjørte inn i en folkemengde på London Bridge. Tre menn kom ut av varebilen, og fortsatte til fots til Borough Market der de knivstakk mange. En politibetjent er kritisk skadd. De tre mistenkte ble skutt og drept av politiet på Borough Market.

To angrep på under to uker

Dette er det andre terrorangrepet mot Storbritannia i løpet av to uker. 23. mai var det et stort angrep i Manchester under en Ariana Grande-konsert som endte med 22 omkomne og over 100 skadde etter at en selvmordsbomber utløste en sprenglading i Manchester Arena.

7. april 2017 ble fem mennesker drept og et ukjent antall skadet da en kapret lastebil kjørte inn i varehuset Àhlens midt i gågata i Drottninggatan i sentrum av Stockholm. Bare fire dager tidligere, 3. april, ble St. Petersburg rammet av terror. 14 personer ble drept og over 50 skadet da en selvmordsbomber utløste en bombe i en T-banevogn.

22. mars 2017 var det nok et angrep i London. Igjen ble bil brukt som våpen da flere fotgjengere ble kjørt ned på Westminster Bridge. En politimann ble drept med kniv da angriperen prøvde å komme seg inn i parlamentet. Totalt ble fem mennesker drept, inkludert gjerningsmannen.

I Istanbul ble 39 mennesker drept og nærmere 70 ble såret da en væpnet mann gikk til angrep på nattklubben Reina på nyttårsaften. IS erklærte at de sto bak angrepet. 19. desember 2016 døde 12 mennesker etter en varebil kjørte inn på et julemarked i Berlin. 48 personer ble skadet. En 24 år gammel tunisier som hadde sverget troskap til IS, sto bak angrepet. Han ble skutt og drept av politiet i Milano noen dager senere.

14. juli 2016 kjørte en varebil inn i folkemengde langs promenaden i Nice der folk feiret den franske nasjonaldagen. 86 mennesker døde og 300 ble såret. Gjerningsmannen ble skutt av politiet og IS erklærte at han var en av deres soldater. 28. juni var det et angrep på flyplassen Atatür i Istanbul. 36 personer ble drept og 147 skadet. IS sto trolig bak angrepet.

I Brussel ble 32 mennesker drept og 340 skadd da selvmordsbombere angrep Brussel internasjonale lufthavn Zaventem og metrostasjonen Maelbeek. IS erklærte at de sto bak angrepet.

13. november 2015 var det et massivt terrorangrep i Paris der væpnede menn slo til på seks ulike steder. 130 personer ble drept, 89 av dem under angrepet mot konsertlokalet Bataclan. Alle gjerningsmennene ble drept, unntatt en. IS påtok seg ansvaret.

Paris 7. januar 2015 ble tolv personer drept i et terrorangrep mot satiremagasinet Charlie Hebdos redaksjon. IS påtok seg ansvaret. 9. januar ble ytterligere fire mennesker drept i en jødisk matbutikk i Paris i en støtteaksjon for Charlie Hebdo-angrepet. De til sammen tre gjerningsmennene ble alle drept av politiet.

Istanbul, 10. oktober 2015, 102 drepte og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak angrepet. I samme by ble 33 mennesker drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

Ledere over hele verden reagerer sterkt på nyheten

– I lys av denne nye tragedien står Frankrike mer enn noensinne ved Storbritannias side. Mine tanker går til ofrene og deres familier, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Budskapet fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er det samme.

– Mine tanker er med alle dem som er berørt av det brutale London Bridge-angrepet. Vi står sammen med folket i London, tvitrer han.

USAs president var også raskt ute, men gjentok først sitt krav om innreiseforbud for innbyggere fra seks muslimske land, et krav som inntil videre er stanset av rettsvesenet i USA.

«Vi må være smarte, årvåkne og tøffe. Domstolene må gi oss tilbake rettighetene våre. Vi trenger innreiseforbud som et ekstra sikkerhetstiltak!, skrev Trump på Twitter.

Først en time senere kommenterte han terrorangrepet i London direkte.

«Uansett hva USA kan gjøre for å bistå i London og Storbritannia, så kommer vi til å være der. VI STÅR SAMMEN MED DERE. GUD VELSIGNE DERE!", tvitret han.