Fire dager før britene går til valg, rystes landet igjen av et terrorangrep. Så langt er seks personer bekreftet drept og over 40 innlagt på sykehus.

Litt etter klokka 22 lørdag kveld fikk politiet i London melding om at et kjøretøy hadde pløyd ned fotgjengere på London Bridge, for deretter å fortsette til populære Borough Market like ved. Der hoppet tre menn ut av den hvite varebilen og begynte å stikke ned folk rundt seg. Politiet rykket ut med alle tilgjengelige ressurser, og opplyser søndag morgen at de hadde lokalisert, skutt og drept de tre mennene åtte minutter etter første melding.

– På det nåværende tidspunkt mener vi at seks personer er døde i tillegg til de tre angriperne som ble skutt og drept av politiet, sier visepolitimester Mark Rowley, som også er leder for det britiske antiterrorpolitiet.

Kaotisk

I kaoset som oppsto i sentrum av London prioriterte politiet å få folk i sikkerhet. Alt tilgjengelig helsepersonell, i alt 80 personer, og ambulanser ble sendt til området, og 30 personer ble fraktet til fem ulike sykehus. En av de alvorlig skadde var en politibetjent som rykket ut til området. I tillegg fikk flere skadde hjelp på stedet eller på hotell i nærheten. Klokka 0.25 ble hendelsene definert som terrorhandlinger, men ingen har så langt påtatt seg ansvaret for dem.

– De mistenkte hadde på seg det som lignet på vester med eksplosiver, men som senere viste seg å være falske, sier Rowley.

Krisemøte

Statsminister Theresa May ble raskt varslet og vil søndag lede et hastemøte i regjeringens krisekomité COBRA. Operasjonen ledes nå av London-politiet i samarbeid med alle utrykningsetatene i storbyen.

Rowley har gjentatt oppfordringen om at folk må holde seg unna områdene London Bridge og Borough Market, slik at nødetater og etterforskere får gjort jobbene sine.

– Etterforskningen ledes av det britiske antiterrorpolitiet og vi ber alle som har relevante bilder eller video fra hendelsene om å laste det opp på våre nettsider, sier Rowley.

Politiet vil styrke sin tilstedeværelse i hele landet de kommende dagene. Folk bes være årvåkne og melde inn til politiet om de ser noe mistenkelig.

Reaksjoner

Utenriksdepartementet i Norge har ikke mottatt meldinger om at norske statsborgere har vært direkte involvert i hendelsene i London lørdag kveld, men ambassaden i London følger situasjonen fortløpende.

– Norske borgere som befinner seg i London oppfordres til å følge de råd og anvisninger som gis av britiske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB.

Kort etter terrorangrepene begynte støtteerklæringene å komme inn fra alle kanter av verden.

– Mine tanker er med alle dem som er berørt av brutale #LondonBridge-angrep. Vi står sammen med folket i London, skrev NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på Twitter.