[NORDLYS] Søndag ettermiddag ble en mann pågrepet på Grønland i Oslo for besittelse av eksplosiver. Ifølge NRK skal siktede være en russisk statsborger som har søkt asyl siden 2010. Han skal tidligere ha bodd i Nord-Norge. 

Kanalen opplyser at den ble kontaktet av bekjente av den siktede, som forteller at de har vært bekymret over hans ekstreme holdninger. Noen av disse varslet PST.

- Jeg har bare ventet på at det skulle smelle. Jeg har meldt fra om ham gang på gang, forteller en som kjent 17-åringen i flere år til NRK.

Dyktig i kampsport

Ifølge NRK han mannen ha stått i det norske folkeregisteret sommeren 2010.

I nærmiljøet begynte han i et idrettslag, der han snart ble en svært god utøver som oppnådde gode resultater i en kampsport. Men i det samme miljøet var det flere som merket at gutten målbar ekstreme islamistiske holdninger. De ble såpass bekymret at de varslet det lokale politiet, ifølge NRK.

Det var da gutten var 15 år at han, ifølge flere kilder i lokalmiljøet, begynte å vise sympati med IS. Han skal ha vært knyttet til en norsk fremmedkriger som senere reiste til Syria.

I fjor høst meldte han flytting til Oslo, der han skulle gå på en videregående skole i hovedstaden.

Familien bor i Nord-Norge

En annen person som har nær kontakt med familien forteller at 17-åringen om to dager skulle besøke familien som fremdeles bor i Nord-Norge. Ifølge henne skulle han ta med sin syke far til Russland for behandling.

– Jeg kan ikke tro at han har gjort noe så alvorlig – han er ikke sånn. Han er en veldig høflig gutt og kommer fra en fin familie. Jeg tror noen andre må stå bak dette, sier hun til NRK.

Treneren i idrettsklubben der 17-åringen har vært medlem, er kritisk til at gutten ikke har vært tatt tak i tidligere.

– Når du vet at du dag ut og dag inn er blant de fattigste, skaper det en frustrasjon i de unges sinn. Politikerne tok aldri tak i situasjonen deres, sier hun.

17-åringen har en åpen Facebook-profil, men uten særlige spor av ekstreme holdninger.