Skal ha kalt Utøya-terror for «jakttrening». Nå er saken meldt til politiet

NETTHETS: Ifølge nettstedet Radikal Portal skal medlemmer i Facebook-gruppen «Frp venneside» ha publisert grov hets knyttet til 22. juli-terroren. PST bekrefter overfor Nordlys at de er kjent med saken.

NETTHETS: Ifølge nettstedet Radikal Portal skal medlemmer i Facebook-gruppen «Frp venneside» ha publisert grov hets knyttet til 22. juli-terroren. PST bekrefter overfor Nordlys at de er kjent med saken. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ytringer i Facebook-gruppe vekker avsky i sosiale medier. - For å si det rett ut: Fyfaen for noen drittsekker!

DEL

«Hele den jævla øya burde vært sprengt vekk..!».

Slik lyder ett av innleggene på den lukkede Facebook-gruppen «Frp vennesiden» ifølge aktivistnettstedet Radikal Portal.

Innlegget - angivelig skrevet av en mann fra Troms - henviser til Utøya, åstedet for 69 drap da terroristen Anders Behring Breivik gjennomførte den verste terroraksjonen på norsk jord noen sinne 22. juli 2011.

Det skriver Nordlys.

PST: - Vi er kjent med saken

I et annet innlegg karakteriserer terroren på Utøya som «jakttrening», skriver Radikal Portal.

Ytringene vekker sterke reaksjoner i AUF, som nå har varslet politiet.

- Disse ytringene er hatefulle og grusomme. Vi tar dem svært alvorlig, sier Mani Hussaini, leder i AUF.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter også overfor Nordlys at de er kjent med saken.

- Vi er kjent med saken, ja, men jeg ønsker ikke å kommentere hvordan PST vurderer det eller hva vi eventuelt vil gjøre med det, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

Han legger til:

- Men vi gjør kontinuerlige vurderinger av slike utspill og hvordan vi skal håndtere det.

Over 1100 medlemmer

Facebook-gruppen «Frp venneside» har over 1100 medlemmer. Blant dem er også Kristian P. Wilsgård, leder i Troms Frp og politisk rådgiver for helse og omsorg i Tromsø.

Han reagerer med avsky da Nordlys leser opp uttalelsene som skal ha falt i gruppen.

- Det synes jeg er usmakelig og jeg vil ta sterk avstand fra det, sier Wilsgård.

I et annet innlegg i Facebook-gruppen skriver en person at tidligere AUF-leder Eskil Pedersen «stakk av på utøya og ikke hadde en tanke om å forsøke noe som helst annet enn å redde sin egen rumpe» og videre: «Skjønner ikke at denne kvalme Auflederen tør vise seg».

Wilsgård understreker overfor Nordlys at ytringene på ingen måte er representantivt for hva Frp-medlemmer mener om 22. juli-terroren.

- Jeg synes ikke noe særlig om at enkelte legger seg på den linjen. 22. juli var en tragisk hendelse som berørte et helt folk. Det skal vi ta inn over oss og vise respekt for de berørte, sier han.

- Gjør meg kokforbanna

Flere Ap-politikere har fredag kveld lagt ut lenke til Radikal Portals side om hatytringene på sosiale medier. Blant dem er Cecilie Myrseth, leder i Troms Ap. På Facebook er hun klar i sin tale:

«For å si det rett ut: Fyfaen for noen drittsekker!».

- Dette gjør meg rett og slett kokforbanna. Dette handler om en hendelse som skjedde for under fire år siden der 69 ungdommer ble drept fordi de var medlem i AUF. Så kommer det denne typen ytringer ... Det er helt grusomt, utdyper Myrseth overfor Nordlys.

Frp-politiker Line Miriam Sandberg, fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms, er blant dem som har kommentert innlegget til Myrseth.

«Det er en IKKE OFFISIELL side der mange bare er lagt til. Jeg tar sterk avstand fra dette og vet at det ikke er representativt for hva FRPere mener», skriver Sandberg.

«Bare trist at noen lirer av seg slikt sprøyt!», skriver Hanne C.S. Iversen, tidligere varamedlem på Stortinget for Troms Frp.

- Privat vennegruppe

Cecilie Myrseth synes det er bra at sentrale Frp-ere sier at de tar avstand fra uttalelsene.

- Jeg regner med at de også går ut offentlig og tar avstand fra dette. For dette er utsagn det er komplett umulig å overse, sier Myrseth.

Mannen som er administrator i «Frp venneside»-gruppen sier til Radikal Portal at Facebook-gruppen ikke har noe med Frp å gjøre.

- Dette er en privat vennegruppe som er lukket, og som ikke har noen tilknytning til Frp, skriver han i en melding til nettstedet.

Artikkeltags