Nettavisen: Onsdag ble det kjent at meklingen mellom SAS og SAS-pilotene i Norge, Sverige og Danmark utsettes til midnatt lørdag. Hvis ikke partene kommer til enighet, tas hundrevis av piloter fra de tre landene ut i streik fra lørdag – og en rekke fly blir satt på bakken.

Totalt kan nesten 900 piloter bli uttatt i streik, og 402 av dem fra Norge. Totalt er 571 av 944 flygninger på lørdag, søndag, mandag og tirsdag merket med «sannsynligvis innstilt hvis streiken inntreffer», skriver VG.

Kanselleringene vil uten tvil stikke kjepper i hjulene for ferieplanene og hjemreisen til mange nordmenn.

– Kundene blir gisler

Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening og nestleder i SAS Pilot Group har uttalt at de er klare til å drive SAS konkurs.

Det får kommunikasjonssjef Karin Nyman i SAS til å reagere.

– Det er uhørt sjokkerende og ansvarsløst. Det er en form for utpressingssituasjon man setter selskapet i, sier Nyman til Aftonbladet.

Klokset representerer på SAS-pilotene som i disse dager mekler på overtid, etter å ha mislyktes i å komme til enighet med SAS-ledelsen om lønnsforhandlingene tirsdag.

Både svenske og norske meglere vil være til stede under forhandlingene i Stockholm. Ifølge Nyman vil pilotforeningens trussel føre til at det oppstår en utpressingssituasjon der selskapet SAS og kundene blir de som må ta støyten.

– Vi kan ikke signere avtaler som umuliggjør en fremtid. I denne situasjonen blir kundene gisler. Det er kundene og selskapets konkurranseevne som påvirkes, sier Nyman.

Vil unngå at passasjerene rammes

Tonje Sund, pressesjef i SAS, sa tidligere denne uken at flyselskapet jobber for å finne en løsning hvor passasjerene ikke rammes.

– Vi har hatt konstruktive samtaler de seneste dagene i forhandlingene, og meglerne gjør vurderingen at det finnes en mulighet for å nå en enighet. Vi håper derfor at vi skal finne en løsning og at passasjerene ikke skal rammes, sa Sund til Nettavisen onsdag.

Fredag morgen trakk meklerne i SAS-oppgjøret seg tilbake og lot partene snakke sammen selv.

Normalt sitter partene i en mekling på hver sine rom og har sjelden direkte kontakt med hverandre. Når meklerne kan tre tilbake og la partene i konflikten snakke sammen uten deres innblanding, er det som oftest å regne som framskritt i forhandlingene.

– Det er positivt at man kan prate direkte, sa den svenske mekleren Jan Sjölin til nyhetsbyrået TT.