Tøff i karate-pyjamas, umulig kjærlighet og Baker og Vold på programmet

Andreas Kolstad og Sissel Brean tolker Jan Erik Volds tekster og Chet Bakers musikk under Vinterlysfestivalen neste år.

Andreas Kolstad og Sissel Brean tolker Jan Erik Volds tekster og Chet Bakers musikk under Vinterlysfestivalen neste år.

DEL

Det er ennå en stund til februar og Vinterlysfestivalen, men Nordland Teater forteller nå enda mer om hva som kommer på programmet. Villa Cortado, Baker og Vold, Romeo og umulig kjærlighet, Tøff i pyjamas og Røyst er det de slipper denne gang.

Baker og Vold er lokale Andreas Kolstad og Sissel Brean som tolker Jan Erik Volds tekster og Chet Bakers musikk. Det gjør de sammen med en aldri så liten stjernerekke av lokale musikere: Gary Hoffman, Syver Olstad og Hans-Marius Øverland.

Vinterlysfestivalen skal i år samarbeide enda tettere med Polarsirkelen videregående skole, og planlegger en rekke forestillinger i skolens nye Black Box.

– Programmet er åpent for alle og passer absolutt for alle, kanskje spesielt ungdom og unge voksne som det kan være vanskelig å nå, skriver festivalen i en pressemelding.

«Romeo og umulig kjærlighet», «Tøff i pyjamas» og «Røyst» er alle forestillinger som er hentet inn som en del av dette programmet. Den førstnevnte spilles dog ikke i Black Box på Mjølan 19. februar, men derimot i Kammersalen.

Romeo

Shakespeares «Romeo og Julie» er nok godt kjent for de fleste, med de to familiene Capulet og Montague som kjemper mot hverandre.

– Men historien kunne like godt ha funnet sted i dag mellom en gutt og en jente fra forskjellig sider i borgerkrigen i Syria, eller mellom to unge menn med ulik religiøs eller etnisk bakgrunn på et flyktninghjem i Norge. Historien kunne godt ha funnet sted mellom en tredjegenerasjons pakistansk innvandrergutt og en etnisk norsk jente, eller ganske enkelt mellom to jenter eller to gutter med en religiøs bakgrunn som forbyr likekjønnet kjærlighet, her i Norge i dag, står det i pressemeldingen.

– Den tragiske historien om umulig kjærlighet kunne også ha funnet sted mellom en ung gutt og en eldre kvinne, eller mellom en lærer og en elev. Vår tids fokus på seksualiserte overgrep basert på makt, har ytterligere kriminalisert den asymmetriske kjærligheten. Det er egentlig ganske enkelt å tenke seg eksempler på elskende par som samfunnet eller familien eller religionen ikke vil akseptere. De fleste av oss oppfatter det norske samfunnet som liberalt og åpent, og kjærligheten som et frihetsområde hvor alt burde være mulig. Men det er det jo ikke.

I forestillingen «Romeo og umulig kjærlighet» spiller de to skuespillerne Vegar Sund Melfjord og Christian Hestø Shakespeares tragiske kjærlighetshistorie med masse humor, samtidig som de hele tiden kommer i tanker om alle andre former for umulig kjærlighet. Rolf Alme har vært involvert i bearbeidelse og instruksjon.

Karatedrakt ble redningen

«Tøff i pyjamas» er en monologforestilling om hvordan varmen i en karatedrakt kan få en engstelig gutt til å føle seg modig.

– I 18 år har ranværingen Tom Krane Vikestad trent kampsporten karate, og der har han følt på en utrolig mestringsfølelse og tilhørighet. Kom og se hvordan en idrett har varmet hjertet til en gutt som sto i iskalde omgivelser. Hvordan kan han som ble mobbet og utfryst i skolegården, bli tint opp i en karate-dojo? Kom og se Tom flytte hjertet på utsiden av drakta og lese opp sitt kjærlighetsbrev til karatedrakten, fylt med humor og en real selvransakelse, står det i pressemeldingen.

Røyst er sanger og komponist Bodil Rørtveit som kaster alle sikkerhetsnett og står alene på scenen uten andre musikere. Det handler om det utrolig kompliserte temaet «Klimakrise og kloderedning».

– Gjort med humor og glimt i øyet – men også en god dose sårbarhet. Hun synger og forteller om sine egne dobbeltmoralske dilemmaer, og prøver med mange ulike musikalske innfallsvinkler å løse verdensproblemer i løpet av 60 minutter. Med sang skal verden reddes, melder Vinterlysfestivalen.

Villa Cortado på sin side byr på varierte musikalske øyeblikk med varme og formidlingsglede, ifølge pressemeldingen.

– Repertoaret deres spenner fra nordnorske og svenske viser til pop, jazz og bossanova. De opptrer på firmaeventer, kunstutstillinger og private tilstelninger, og i sommer seilte de nedover sørlandskysten i seilbåt og spilte pop-up-konserter i havnene. Villa Cortado er opptatt av musikkens evne til å føre mennesker sammen.

Vinterlysfestivalen 2021 gjennomføres i perioden 13.–19. februar.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken