Gå til sidens hovedinnhold

Nå tar Tollvesenet i bruk pepperspray

Artikkelen er over 5 år gammel

[AVISA NORDLAND] Fra årsskiftet vil utvalgte tolltjenestemenn kunne benytte seg av pepperspray i nødverge. Dette gjelder blant annet tollere ved grenseovergangene i Nordland og Troms og Finnmark. Det hele er et prøveprosjekt for å finne ut om pepperspray gir økt trygghet i yrkesutøvelsen for tollerne.

- Begrunnelsen er at man har kommet til at trusselsituasjonen er slik at man innfører et slikt forsvarsmiddel.

Det sier Geir Høiseth, underdirektør ved Toll- og avgiftsdirektoratet til an.no. Han understreker at sprayen kun vil benyttes til selvforsvar.

- Vi vil starte et opplæringsløp på nyåret, og det er ganske mange som skal være involvert i prosjektet, sier han.

Opplæringen gjennomføres i tett samarbeid med politihøgskolen, og alle tjenestemennene må gjennom kurs før de kan utrustes med sprayen.

Pepperspray, eller OC-spray som det også kalles, er regulert av våpenloven. Dermed er det politimesteren lokalt som må gi dispensasjoner fra forbudet.

- Vi er i ferd med å innhente tillatelse, og vi har fått ja fra mange distrikter allerede. Så det ser ut til at det vil gå greit, sier Høiseth.

Han regner med at alle tjenestemennene som skal være utrustet med spayen vil være i gang innen et halvår.

- Og vi vil starte med evalueringen av prosjektet i løpet av høsten 2017, sier han.

Det er tjenestemenn i tollregionene Nord-Norge, Midt-Norge, Øst-Norge og noen tjenestemenn i Oslo og Akershus som vil delta i prosjektet.

 

Kommentarer til denne saken