Gjorde unna ti topper på 21 timer

Grotneshytta: – Du har snakket med Rana Blad, da må du fullføre, var Jonas Smukkestads (t.h.) måte å få Rune Hellem (t.v.) fra å gi opp da de var kommet til topp åtte av ti, slitne, sultne og tidvise kalde. Foto: Privat

Grotneshytta: – Du har snakket med Rana Blad, da må du fullføre, var Jonas Smukkestads (t.h.) måte å få Rune Hellem (t.v.) fra å gi opp da de var kommet til topp åtte av ti, slitne, sultne og tidvise kalde. Foto: Privat

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Brødrene Rune Hellem og Jonas Smukkestad hadde egentlig ikke tid til å bestige alle Ti på Topp-toppene.  De tok derfor alle tindene på under ett døgn.

Med dårlig tid og fullpakkede ferieplaner var tiden dyrebar for Rune Hellem (44) og broren Jonas Smukkestad (21). Hellem flyttet fra Mo i 1992, men gjennom Mo-bosatte facebookvenner fikk han øynene opp for Rana Ti på Topp.

– Jeg fikk veldig lyst å prøve meg på toppene for om mulig å bli enda bedre kjent med mitt gamle hjemsted, sier Hellem.

Han fikk med seg broren Jonas, for tiden befal i garden i Oslo. Ingen av dem bor på Helgeland lenger, og tid var som de sier «en svært begrensende faktor».

På tredje topp var det merkbart mindre prat

Rune Hellem Sliten turgåer

Lang dags ferd...

– Vi startet fra Nesna 06:00. På vei innover endret vi planene, og ble enige om å starte med Innerstøtta. Det viste seg å være et klokt valg fordi den er klassifisert som «krevende», sier Hellem.

I tur og orden besteg de Innerstøtta, og de to harde knekkerne Bomma og Brunstadtinden. Treninggrunnlaget til Hellem har de siste årene vært begrenset av en altfor stor plen og tre små sønner. Broren Jonas er derimot vant til tyngre tak.

– Allerede på tredje topp var det merkbart mindre prat mellom oss. Mange høydemeter i et evig kaos av fjellbjørk tæret på kreftene og humøret, sier Hellem som innrømmer at de midt på dagen begynte å lure på om de hadde tatt seg vann over hodet der opp i høyden.

...mot natt

Til topps på Hauknestinden kom brødrene seg ikke. Toppen lå innhyllet i tjukk tåke, og de snudde derfor da GPS-signalet slo inn og besøket ble registrert i Ti på Topp-appen.

Etter påfyll av mengder med bananer, brødskiver, cola og potetgull karret de seg opp på Rausandhaugen, Reinfjellet, Sløykjevollan, Hauknestinden, Grotneshytta, Storhaugen og Idavollen.

Da klokka bikket 02:30, nærmere 21 timer etter avgang kom de kalde, pinnestive og fornøyde hjem til en varm dusj.

– Kommer vi til å gjøre det igjen? Helt klart ikke, sier vi nå, men vi glemmer fort, sier Hellem.

Rana ti på Topp

Tilrettelagte turer for alle aldersgrupper.

Over 230 har registrert seg i år.

Arrangeres av Norges Bedriftsidrettsforbund.

Kilde: Bedriftsidretten

Artikkeltags