Du må ikke være tenåring for å relatere til disse ordene. Derfor relaterte også både unge og voksne publikummere vi snakket med etter premièren til det NT Ungs Ord mot ord tar opp i den en time lange forestillingen som senere skal presentere Mo i Rana og Nordland Teater under DUS (den unge scene) på regional festival Nordland 24. og 26. mars.

Bildeserie

SE BILDENE: Kom fra nord og sør for å se de unge: – De er jo framtiden

Det er flere tema som berøres i det som NT Ung selv kaller for En hverdagshistorie som mange unge kjenner igjen, fortalt med fargerik penn. Noen tema følger hele forestillingen, noen dropper innom handlingen som små avstikkere uten at vi av den grunn kommer på avveie. For et ungt og samkjørt ensemble, i regigrepet til Kristin Jørgensen, balanserer seg fint gjennom manuset til den 16 år gamle Ameli Erika Scherm Eikner.

Det handler om ungdommens råskap og sårhet, hvor vanskelig det kan være å gjøre rett og barrikadere seg imot gruppepress når du samtidig har et sterkt ønske og behov for tilhørighet og fast grunn under føttene. Både unge og voksne kan kjenne på hvor vanskelig det er å ta standpunkt, stå opp for en svak, skille løgn fra sannhet og tørre ta sin egen vei og velge den ut fra egen moralsk overbevisning.

Dine valg kan få konsekvenser for status og posisjon i et samfunn der ytre staffasje vekter smått gir inntrykk av å vekte tyngre enn de indre grunnverdier. Da kan det fort bli fristende også å retusjere selve virkeligheten for å få den til å passe bedre inn i det handlingsforløpet vi helst ser vårt eget liv skal få. Selv 20- 30- og 40-åringer med sans for status har vel opplevd det?

De unge av i dag opererer på andre, digitale, arenaer enn flere av de eldre generasjonene i salen gjorde. Men også de ble likevel nokså sikkert konfrontert med flere de samme, vanskelige, valgene i sin oppvekst - ja, i sitt voksenliv for den saks skyld. Likevel er det vanskelig å komme unna at sosiale medier er skumlere, mer brutale og gir spredningen av sladder og antakelser uant fart og omfang.

Når livet ditt havner i tastetrykkene og algoritmene kan det være fullstendig ødeleggende for nåtid og all framtid. Det er særdeles utfordrende, ofte umulig, å kontrollere sin hverdag når noe fatter fyr digitalt. Da er "damage control" som det sies i stykket, en øvelse ingen er i stand til å beherske.

Tilbake til Ord mot ords vaskeseddel som i korte trekk beskriver handlingen slik:

Det er sommer, det er fest, og alt er nytt. Ny skole, nye folk, Eva og venninnene får henge med de kule, inviteres på fester som teller. Men så skjer det at en av de som alle vi henge med tar seg til rette på en fest der Eva er mer enn full. Det er i alle fall Eva sin fortelling. Men er det sant det hun sier?

Det skjer et overgrep (velger undertegnede å tro ut fra overlevert informasjon og dialog). Men kan et overgrep unnskyldes og kan det rangeres som lite nok til at det er akseptabelt å feie det under teppet for å bevare gjengdynamikken, feelgooden i vennskapene, hverdagene og neste helgefest? Hva er en ekte venn og hvor mye kan og skal et vennskap tåle? Når noe skjer og du har vært stupfull, har du da selv ansvar for at det skjer et overtramp?

Forestillingen stiller mange spørsmål, gir muligens noen svar og retninger, men lar publikum i hovedsak oppleve mye av det samme som ungdommene på scenen. Stykket prakker ikke på deg en endelig fasit, men utfordrer publikum til selv å velge og ta stilling, selv om noen tydelige ledetråder sier en del om hva og hvem stykket selv tror på.

Scenografien er enkel. Vekslinger mellom lys og mørke, som det jo også dette handler om, og den sceniske sparsommeligheten gir ungdommene rom for å ta plass og de bare levere der i spotlightet og har ikke så mye de kan gjemme seg bak eller avlede oss med. Som sikkert på mange måter gjør det hele skumlere og mer krevende for unge skuespillerspirer. Det går stort sett veldig bra.

Mørkt opplegg dette, jovisst, men Ord mot ord våger også å mikse inn en del lys og letthet, og de humoristiske sekvensene gis oss en pause fra all dritten. Kanskje er det de pausene hovedkarakterene Eva og Viktor, spilt av Helene Swan-Myrvang og Tjibbe Heijnis, på hvert sitt vis etter hvert håper at de skal få.

Sannhet og løgn, press og kontroll og veivalg er tungt førende tematikk, men vi er innom dette med gjengens generelle kraft og avmakt, de vi kan oppfatte som samfunnets og omgivelsenes krav om det perfekte utseende, prestasjonsjag, ensomhet og annerledeshet, hvor fristende lettvinte løsninger er på kort sikt og hvor fatalt det kan bli for våre nære om vi ikke våger å være sterke og definere oss bort fra popularitetskulturen.

Rugekassa kalles NT Ungs nye scene og øvingslokaler. Det ruges ganske greit der kan det se ut til, selv om vi så snev av litt premièrenerver og skjønnhetsfeil her og der. Heldigvis. Generasjon perfekt kan ha godt av å tåle noen feilsteg. Å lære og takle det ufullkomne kan det ligge mye lykke og selvfølelse i. Også det lærte forhåpentligvis NT Ung oss litt mer om, og unge stemmer beviser her at de er i stand til å skape voksen refleksjon rundt hva som skjer når du mister kontrollen over din egen historie og noen stjeler fra deg den du var og skulle bli.

Til slutt kan vi også trekke fram Rosa Kawa som et spennende og ungt, nytt scenisk bekjentskap. Sterk og naturlig i all sin forsiktige kulhet. Og snais lydteppe, Herr August Næss Jørgensen. Men først og fremst serverer de kollektivt til stående denne premièren som de nok rekker å heve enda et hakk eller to før de med god grunn kan reise rakrygget til DUS i slutten av mars.

Ord mot ord

Tør du å stå opp for vennene dine, motstå gruppepress og ta sjansen på å blokkes og blikkes av de mest "populære"? Hva skjer når du mister kontrollen på din egen historie?

Skrevet av: Ameli Scherm Eikner
Regi: Kristin Jørgensen
Musikk/lyddesign: August Næss Jørgensen
Lysdesign/tekniker: Sara Eriksen Hovind
Regiassistent: Sandra Ivanov Kråkstad
Lydtekniker: Kristina Eriksen

På scena:
Tjibbe Heijnis, Helene Swan-Myrvang, Heidi Stien, Hedda Søfting Berg, Roza Kawa, Ask Hiller Losvik, Nina Berge Alternes, Sofie Melsom Brynildsen, Linea Buitink, Aksel Bernhard Einum

Denne omtalen er basert på NT Ungs premiere for Ord mot ord under Vinterlys onsdag 15. februar i Nordland teaters Black box. Ensemblet spilte for en nesten fullsatt sal. Rana Blad anmelder ikke de yngre og forestillingen tildeles derfor heller ikke terningkast. som pleier å følge våre ordinære anmeldelser.

Relaterte saker:

Bildeserie

SE BILDENE: Folkeliv på lunsjteater med god suppe

Bildeserie

SE BILDENE: Se hvem som flirte godt til humor om overgangsalder, utflod, mensen og peniser: – Dette var et helt fantastisk show