Gå til sidens hovedinnhold

Total forvirring om tarmkreftkirurgien - her kommer et gratis kommunikasjonstips

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Cecilie Daae og hennes kollegaer i Helse Nord føler kanskje at de har svart på alle spørsmålene om tarmkreftkirurgien. Kanskje er de også litt oppgitte over å få de samme spørsmålene igjen og igjen. Men her kommer et gratis kommunikasjonstips:

Hvis mottakeren ikke forstår svaret ditt - og du mener å ha en god sak - kan det være at du ikke svarer tydelig nok. For hvis flytting av tarmkreftkirurgien handler om pasientsikkerhet, gjøres det nå en utrolig dårlig kommunikasjonsjobb.

Helse Nord valgte å reversere Helgelandssykehuset sin beslutning om å flytte all tarmkreftkirurgi på Helgeland til Mo i Rana. Dette er en dramatisk overstyring som krever en tydelig forklaring. Men forklaringen uteblir, til tross for gjentatte muligheter. Senest denne uken kom det godt forberedte spørsmål fra samtlige partier i kommunestyret i Rana. Alle som hørte på svarene satt igjen som levende spørsmålstegn.

Hulda Gunnlaugsdottir, administrerende direktør i Helgelandssykehuset, fortalte nemlig kommunestyret at sykehuset i Mo i Rana har kompetansen, utstyret og folkene som skal til for å operere tarmkreft. Men de skal altså vente på en rapport fra Statens Helsetilsyn før de setter i gang. Hvorfor?

Svaret fra sykehusdirektøren er at de vil skape «ro om saken». Samtidig sto det bokstavelig talt hundrevis av opprørte mennesker utenfor bygget hun var i. Midt i arbeidstida, mobilisert på noen dagers varsel. Det er fristende å si at hvis dette er «ro om saken» lurer jeg på hvordan de definerer kaos.

Men enda viktigere: Er denne «roen» viktigere enn liv og helse? Hva med ro for Fred Allan Jakobsen og de nesten tretti andre tarmkreftpasientene som nå opplever økt ventetid på livsviktige operasjoner? Eller for Ragnhild Storvoll, som måtte opereres to ganger; først på Mo og så i Bodø? Ikke fordi kirurgen ikke kunne fjerne svulsten, men fordi han ikke fikk lov.

Det blir i alle fall ikke «ro i saken» før Helse Nord kommer med forståelige svar. Torsdag samles vi igjen, denne gang utenfor Rana sykehus for å markere støtte til de ansatte og pasientene som blir rammet av denne uforståelige prosessen. Næringslivet støtter helhjertet opp om Helgeland Sykehusaksjon og den livsviktige jobben de gjør for sykehuset vårt og pasientene på Helgeland.

Ingvild Skogvold, leder i Ranaregionen Næringsforening

Les også

Fred Allan har opplevd surrealistiske dager, og får stor støtte fra storebror Robert og resten av familien: – Jeg ønsker bare å bli frisk, raskest mulig

Bildeserie

SE BILDENE: Voldsomt oppmøte på sykehusaksjon på Rådhusplassen