Gå til sidens hovedinnhold

Vi bulker for en halv milliard hver sommer

Artikkelen er over 2 år gammel

Om sommeren bulker nordmenn for mange hundre millioner kroner, ifølge SpareBank 1 Forsikring. De har registrert skader til 270 millioner de siste tre somrene. Her er huskelisten du trenger når uhellet er ute.

Ifølge forsikringsselskapet registrerte det til sammen 14.000 skader i løpet av perioden. Disse kostet i snitt 20.000 kroner per skade.

«Selv om du har forsikring kan det fort medføre plunder og heft, uavhengig av hvem sin feil det er. Det går potensielt utover mange, og det kan gå ut over ferien din», skriver selskapet som anslår at det bulkes for rundt en halv milliard kroner hver sommer.

Samtidig viser statistikk fra Finans Norge at forsikringsselskaper utbetaler stadig mer i forbindelse med trafikkulykker. 

I 2017 utbetalte næringen i Norge 7,254 milliarder kroner i forbindelse med ulykker der personbil var involvert. Det er en økning på 26 prosent siden 2012, da det tilsvarende tallet var 5,735 milliarder.

Bilskadedirektør Jeanett Tennefoss i Tryg Forsikring understreker viktigheten av å dokumentere skadene før et forsikringsoppgjør.

– Kommer du ut for et trafikkuhell, så ta fram mobilen og ta bilder. Om det er i Norge eller i utlandet er det uansett viktig å dokumentere skader etter en trafikkulykke, og bilder tatt med mobil av skadested, bilene og skadene vil kunne være til hjelp i en eventuell skadesak i ettertid, sier Tennefoss.

Tryg Forsikring tror at sommeren 2018 blir en sommer der rekordmange velger bilferie. Turene går ofte til utlandet, noe som kan innebære ytterligere komplikasjoner ved en ulykke.

Saken fortsetter under bildet.

– Det kan oppstå kommunikasjonsproblemer. En behersker ikke språket godt nok eller den andre part oppfattes som vanskelig, sier Tennefoss.

Videre viser Tennefoss til en huskeliste for hva sjåfører bør gjøre ved en trafikkulykke, uavhengig om den inntreffer i Norge eller i utlandet:

  • Få navn, adresse, epost og telefonnummer til motparten, samt navn på den andre sjåførens forsikringsselskap.
  • Skaff registreringsnummeret og nasjonalitet på motpartens bil.
  • Noter dato, tidspunkt, sted og land der ulykken inntraff.
  • Skaff også navn, adresse og nummer til eventuelle vitner.
  • Skriv felles skademelding med motparten.
  • Ta bilder av motpartens skilter og legitimasjon, skadested og skader. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken