Gå til sidens hovedinnhold

- En egen visuell stemme

Artikkelen er over 6 år gammel

– Sammen med de 35 andre stedene i landsdelen, har Træna nå en egen visuell stemme inn i Skulpturlandskapet. Og Træna har omfavnet både skulpturen og kunstneren Anawana Haloba.

Det sa fylkesråd Ingelin Noresjø i sin tale i forbindelse med den symbolske åpningen av Trænas nye skulptur.

Det var HKH Dronning Sonja som stod for hovedmarkeringen da hun klippet over et silkebånd som omslutet skulpturen: En bauta i sort granitt, bronse og transparent matt massiv akryl. Den inneholder også lys og spesialkomponert lyd/musikk. Kroken på toppen er en forstørret kopi av en 9000 år gammel fiskekrok funnet på Træna. Kunsneren heter Anawana Haloba født Zambia og bosatt i Oslo.

– Dronningen var med under åpningen av den første skulpturen på Vega i 1992.

Det er fantastisk at Dronningens interesse for prosjektet og samtidskunst nok en gang er grunnen for et besøk her på Helgeland. Denne gangen for å avduke det kanskje siste kunstverket. Med dette blir kunstsirkelen komplett, sa Noresjø.

Hun mener prosjektet som kunstner Anne Kathrine Dolven kom med ideen til i 1988 har gitt folket i Nordland en stor gave - en kunstskatt som vi deler med alle som ønsker å ta del i den.

Anawana Haloba var svært fornøyd etter åpningen.

– Dronningen ga uttrykk for at hun likte både skulpturen og musikken, sa en smilende Haloba. Hun legger til at hun er blitt tatt varmt i mot av befolkningen på Træna .

– Inspirasjon til skulpturen «A prose, a song, a poem, look yonder» har jeg fått både fra stedet og folkene som bor her og øyas historie.

 

Skulpturlandskap Nordland

Skulpturlandskap Nordland er en internasjonal kunstsamling med 36 kunstverk i 35 kommuner, med kunstnere fra 19 land.

 

Kommentarer til denne saken