Sissel Wessel-Hansen

Troms: Hilmar (87) legger fotballskoene på hylla: – Eneste meritt er et bymesterskap i bedriftsfotball i 1947

Dette laget har holdt det gående i 46 år.
Publisert
DEL

[Nordlys] Fotballaget har trent sammen i 46 år. Nå tenker Hilmar Gulbertin «Polle» (87) på å gi seg. På topp, liksom. Akkurat som Rushfeldt, tenker han.

- Nysj, vi regner med han gjør comeback til høsten. Vi kan jo ikke miste «Polle». Det er jo han som har alle de gode historiene, sier lagkameratene som har et aldersstrekk fra 69 år til rundt 80, bortsett fra Hilmar som fyller 88 i oktober.  

Det er ropt til ti minutters pause i gymsalen på Mortensnes skole i Tromsø.  Brystkasser går opp og ned for å få inn nok oksygen til neste økt starter. Den knallgule fotballen puster lettet ut og legger seg helt i ro på sidelinja. For få minutter siden suste ballen veggimellom. Det går hardt for seg når blått og rødt lag braker sammen på de faste torsdagstreningene.

- Torsdagene er hellig for oss. Vi går verken i bursdag eller på besøk på torsdager. Vi blir jo som unge gutter igjen på banen, sier Ville Svensby (74), som har fartstid fra Skarp, og en legekarriere bak seg. (Alltid bra med en lege i gjengen.)

 To på laget har kjørt helt fra hytta denne dagen. De synes det er verdt turen fra Brensholmen.

THE TEAM: (Bak fra venstre)  Hilmar G. Bjørvik, Jan Lanes, Ville Svensby, Bjørn Martinussen og Oddvar Andersen. (første rekke fra venstre:) Harald Hermansen, Jarle M. Elvegård, Gunnar Haldorsen og Asbjørn Josefsen jhar trent fotball sammen i mange tiår. To ganger i året går de ut og spiser middag sammen, såkalte restitusjonsøkter.

THE TEAM: (Bak fra venstre) Hilmar G. Bjørvik, Jan Lanes, Ville Svensby, Bjørn Martinussen og Oddvar Andersen. (første rekke fra venstre:) Harald Hermansen, Jarle M. Elvegård, Gunnar Haldorsen og Asbjørn Josefsen jhar trent fotball sammen i mange tiår. To ganger i året går de ut og spiser middag sammen, såkalte restitusjonsøkter. Foto:

Byens svar på Google

Hilmar Gulbertin Bjørvik (87) står i hverdagsklær og spasersko og ser på. Han skal ikke trene i dag.

- Neei, jeg har bestemt meg for å legge fotballskoene på hylla, sier Hilmar, til store protester fra resten av laget. Om Polle slutter, blir det liksom ikke helt det samme. Da mister de byhistoriens svar på Google på treningene.

- Polle kan alt som det er verdt å vite om byen, sier lagkameratene om Hilmar, som vokste opp i Vestregata 36 - og som har bodd i Tromsø i hele sitt liv. Han har kjørt bæsj med hest og vogn som vognmann, vært billetør på arbeidsbussen og har bak seg en lang karriere som taxisjåfør - og taxieier.

- Jeg kan ikke skryte på meg noen fotballkarriere, men alle som er her hadde vært borti en ball før de begynte på laget. Min eneste meritt er et bymesterskap i bedriftsfotball i 1947, og da spilte jeg langt fra alle kampene en gang, humrer han.

Da gjengen startet å mosjonere sammen, var det faktisk i grenen gymnastikk og tøy og bøy. Det var den tidligere turneren Jan Kristiansen som startet opp trimgruppa. Da han falt fra, ble det en naturlig overgang til folkesporten fotball.

Foto:

Imponert TIL-lege

TIL-lege Jorid Degerstrøm jubler da hun får høre om gutta i blått og rødt som holder seg i form år etter år etter år etter år.

- Jeg blir bare så utrolig glad og imponert over denne guttegjengen. Denne formen for aktivitet er sosial, artig og ikke minst god trening. Den øker guttas kondisjon og styrke. I tillegg må de tenke taktikk og bruke hodet, sier hun.

- Eh, er det ikke en litt vel risikoutsatt aktivitet i så høy alder?

- Nei, så lenge de ikke går inn for å takle hverandre hardt.

- Det er veldig god trening. Og vi har klart oss temmelig skadefri, hevder guttelaget.

- Ja, bortsett fra et tåbrudd. Men det var min egen feil. Jeg sparket til en under foten, sier Bjørvik.

- Hva er helsegevinsten av kondisjonstrening når man er kommet i de modne rekker?

- Helsegevinsten av fysisk aktivitet er den samme for eldre mennesker som for yngre. Regelmessig fysisk aktivitet både forebygger og reduserer aldersrelaterte fysiske og psykiske plager. Det er aldri for seint å starte med trening, og en kan selv i svært høy alder forbedre både kondisjonen og øke muskelstyrken, sier Degerstrøm.

Homo Ludens

- Kondisjonstrening senker risikofaktorer for hjerte-karsykdommer ved blant annet å påvirke blodsukkerreguleringen, redusere blodtrykket og bedre kolesterolprofilen.

Hun deler også ut ekstrapoeng til karene for at de trener ilag, som et lag.

- De sier de føler seg som gutter igjen når de spiller fotball. Hvor viktig er leken i trening?

Det er ofte i lag med andre mennesker vi får energi. Det å oppleve ting med andre, gjøre ulike aktiviteter med andre mennesker er bra for helsen. Det disse gutta har bygd opp og tatt vare på over så mange år er svært verdifullt og er med på å forebygge sykdom og ikke minst takle eventuell sykdom eller andre livshendelser som dukker opp i løpet av et langt liv. Å leke i godt voksen alder er fantastisk og utrolig helsefremmende.

- Jeg heier på denne gjengen!!!

PS! Lyst til å leke med gjengen som trener på Mortensnes? Laget jakter per tida på to nye spillere. Kriterier: Rundt 70. Passe ballkontroll. Blid. Bør ha rød eller blå T-skjorte tilgjengelig.

Homo ludens

  • Homo ludens er et latinsk uttrykk som betyr det lekende mennesket. Uttrykket har blitt brukt i flere sammenhenger, men mest om når voksne «leker» i en eller annen form: i uhøytidelige idretter, gjennom spill og hobbyer.
  • Begrepet er gammelt, og er sist aktualisert i Norge da filosofen Arne Næss tok til orde for at mennesket burde leke mere og ta seg selv mindre høytidelig. Man kunne til og med risikere å gjøre verdifulle nye tanker og ideer i en lekende tilstand, som en ikke hadde kommet på ellers.
  • Pedagoger og psykologer som har studert barns utvikling har også fremhevet lekens betydning både med hensyn til den fysiske, mentale og sosiale siden.
IVRIGE: Det er lite og ingenting som kan holde treningskameratene borte fra trening torsdager.

IVRIGE: Det er lite og ingenting som kan holde treningskameratene borte fra trening torsdager. Foto:

Artikkeltags